Nem tudom, ki hogy van vele, eddig soha nem voltak súlyproblémáim (hála a genetikának, sportnak), de az elmúlt pár évben bizony elszaladt a ló. Hiába éreztem, hogy hülyeségeket eszem, mégsem bírtam fegyelmezni magamat. A másik probléma, hogy egyáltalán nem rajongok a salátáért, párolt zöldségekért és az állandó gyümöcs evésért - de csak most sikerült odáig eljutnom, hogy ezeken túl is van élet. Ne riadjunk vissza a zöldség szó hallatán, hanem tanuljuk meg ínyenc módon elkészíteni őket!
A legfontosabb szempontjaim az életmódváltáshoz
1. Diétás csodamódszerek bojkottálása
A legtöbb diétás irányzattal az a baj, hogy bizonyos táplálékcsoportokat kihagy - ami elég drasztikusnak tűnik, és valahogy sosincs elég bizonyíték, ami alátámassza. Így én ezekben nem nagyon hiszek.
2. A stresszes életmód kiegyensúlyozása
A sok stressz nem tesz jót emésztőrendszerünknek, így jobb, ha nem irritáljuk feleslegesen: pl. alkohollal, kávéval, túl forró/hideg ételekkel, túl erős fűszerekkel, nagyon zsíros vagy füstölt ételekkel. Nálam ezek nincsenek tiltólistán, de ha lehet mást választani, akkor azt teszem.
3. Feldolgozott élelmiszerek ("processed food") kerülése
Igyekezzünk minél eredetibb állapotában fogyasztani az élelmi anyagokat. Az adalékanyagokról, hozzáadott sóról, cukorról már nem is beszélve, ezek semmiképpen nem tesznek jót. Sajnos a 100% gyümölcs/zöldségtartalmú levek, pépek sem egyenértékűek a frissel, ugyanis az is fontos, hogy minél több "bioaktív" anyagot tartalmazzanak (ezek olyan értékes anyagok, amelyek csak a friss zöldség-gyümölcsben találhatók meg). A legjobb szűrő, ha elképzeljük, hogy nagyanyáink mit ehettek mondjuk a 60-as években, amikor még hűtő sem volt a háztartásokban (konzervet igen, de azt hagyjuk). Feldolgozott élelmiszer pl. a konzervek, dobozos gyümölcslevek, üdítők, mirelit készételek, tejtermékek, ételporok, felvágottak, virsli, stb. - ezeket kerüljük lehetőség szerint.
4. A Menopauza közeledtére felkészülni
40-50 éves kor körül megváltozik a hormonháztartásunk, ami az anyagcserénkre is kihatással van. Sajnos kutatásokkal alátámasztott tény, hogy ennek "köszönhetően" évi 0,5 kg súlygyarapodással kell számolnunk akkor is, ha mindent pontosan ugyanúgy csinálunk, mint korábban. 10 év az 5 kg! Ne kezdjük pluszkilókkal!
5. A cukorbetegség elöl kitérni
Már többször belefutottam az inzulinrezisztencia témájába, van esély, hogy ez sokunknál sajnos reális veszély lehet. Ha nem figyelünk oda a szénhidrátbevitelre, akkor cukorbetegséggé is fajulhat.
Jöjjön hát a HOGYAN:
1. lépés: cukor és (fehér)liszt kiiktatása
Nyilván nem eszünk meg egy evőkanál kristálycukrot csak úgy desszert gyanánt, de tegyük fel mindig azt a kérdést, hogy az adott étel nagyrészt MIBŐL KÉSZÜL. Ha (fehér)liszt és/vagy cukor a válasz, akkor 3x is gondoljuk meg, hogy megesszük-e. Időnként bűnözhetünk egy mini adaggal (nekem bevált, hogy ilyenkor valami igazán különleges édességet kóstolok meg - ajánló itt), de semmiképpen ne legyen ez napi rutin. Egyszerűen nincs szükségünk ezekre az ételekre. Ráadásul a baj az, hogy ha csak cukros és/vagy lisztes ételeket eszünk, akkor még utána éhesek is maradunk, mert szervezetünk azt érzékeli, hogy NEM VITTÜK BE a szükséges tápanyagokat, csak az üres kalóriákat.
2. lépés: kiszorítás zöldségekkel
Az én módszerem: együnk annyi friss gyümölcsöt és zöldséget, hogy lehetőleg már ne kelljen más ételekkel magunkhoz vennünk a szükséges tápanyagokat. Ez egyszerűen hangzik.
3. lépés: ízorgia távoli konyhák fűszereivel
Ha csak a magyar konyhára hagyatkoznánk, akkor a párolt zöldség és párolt hús az maga a DÖGUNALOM, de szerencsére már nem 1990-et írunk. A fűszerek, ritka zöldségek csodát tesznek! Ha hozzászoktunk ahhoz, hogy a zsiradék (magyar konyha), az adalékanyagok (készételek és gyorséttermi kaja) és az erős fűszerek adják meg a kulináris élményt, és irtózunk az ízetlen párolt zöldség és párolt hús összeállítástól, jó alternatíva lehet az ázsiai vagy mediterrán konyha. Csak első pillanatra tűnnek bonyolultabbnak az ételek, de ha beszerezzük azt a 3-5 kulcsfűszert és alapanyagot, ami szükséges, már semmi problémánk nem lesz a főzéssel.
Lime levél és kókusztej - ez így 1200 Ft-ba kerül, a kókusztej 2 főzésre, a lime levél szerintem 2 évre elég lesz
Néhány kedvencem, amit 1-2 hetente biztosan megfőzök:
- Brokkoli krémleves lazac szeletekkel
- Thai zöldséges curry (ehhez csak kaffer lime levél, kókusztej és pl. Marmite szósz kell, a többi a sarki zöldségesnél is beszerezhető - a friss gyömbér is)
- Vignole (olasz zöldségleves, melyben articsóka, bab, borsó található egy kis mentával és néhány szelet olasz sonkával)
- Csirke curry (néhány fűszer is szükséges hozzá, de párszáz forintért beszerezhetjük, hónapokig eláll)
- Sushi (mi csak lazaccal készítjük együtt a kislányommal, és nagyon szeretjük!)
A receptötletek Jamie Olivertől (könyvek és újságjai) és a BBC Good Food-ból származnak, a hozzávalókat pedig a Culinarisban szerzem be. De érdemes olasz és thai helyeket is kipróbálni. A fenti zöldséges ételek 30-40 perc alatt elkészíthetők.
Isteni ételeket készíthetünk néhány különleges hozzávalóval!
+ trükkök
- Nagy és rendszertelen zabálások helyett 4-6 kisebb, nyugodt étkezés legyen
- Próbáljunk meg lelkileg elszakadni az étkezéstől (ne jutalmazás, ne vigasztalás legyen, hanem egy élvezetes, kulináris, lehetőleg társasági esemény)
- Keressünk példaképeket: rám nagyon inspirálóan hatott 2 nap egy egészséges életet élő barátnőmmel, meglepődtem, mennyire kevés étellel is életben tudtam maradni (azaz rájöttem, hogy rengeteget eszem).
- Nassolni való és alkohol ne is legyen otthon, mert csak elcsábulunk (főleg este)
- nekem a gyümölcsevés is problémát jelent, mert utálom az éretlen vagy ízetlen gyümölcsöket - és valljuk be, általában ez a jellemző. Ha ilyenbe futok, akkor smoothie-t készítek: több különböző gyümölcsöt centrifugálok le, és csavarok hozzá friss narancsot.