Lifestyle a városban: kutya, gyerek, munka, suli, stílus, gasztronómia és KÁVÉ

Urban Family of Budapest

Életmód 40 fölött: diéta helyett étkezzünk ésszel...

3 lépés, amit már ma elkezdhetsz

2017. március 07. - Csilla Erdelyi

Nem tudom, ki hogy van vele, eddig soha nem voltak súlyproblémáim (hála a genetikának, sportnak), de az elmúlt pár évben bizony elszaladt a ló. Hiába éreztem, hogy hülyeségeket eszem, mégsem bírtam fegyelmezni magamat. A másik probléma, hogy egyáltalán nem rajongok a salátáért, párolt zöldségekért és az állandó gyümöcs evésért - de csak most sikerült odáig eljutnom, hogy ezeken túl is van élet. Ne riadjunk vissza a zöldség szó hallatán, hanem tanuljuk meg ínyenc módon elkészíteni őket!

4.png

A legfontosabb szempontjaim az életmódváltáshoz

 

1. Diétás csodamódszerek bojkottálása
A legtöbb diétás irányzattal az a baj, hogy bizonyos táplálékcsoportokat kihagy - ami elég drasztikusnak tűnik, és valahogy sosincs elég bizonyíték, ami alátámassza. Így én ezekben nem nagyon hiszek.

2. A stresszes életmód kiegyensúlyozása
A sok stressz nem tesz jót emésztőrendszerünknek, így jobb, ha nem irritáljuk feleslegesen: pl. alkohollal, kávéval, túl forró/hideg ételekkel, túl erős fűszerekkel, nagyon zsíros vagy füstölt ételekkel. Nálam ezek nincsenek tiltólistán, de ha lehet mást választani, akkor azt teszem.

1_1.png

3. Feldolgozott élelmiszerek ("processed food") kerülése
Igyekezzünk minél eredetibb állapotában fogyasztani az élelmi anyagokat. Az adalékanyagokról, hozzáadott sóról, cukorról már nem is beszélve, ezek semmiképpen nem tesznek jót. Sajnos a 100% gyümölcs/zöldségtartalmú levek, pépek sem egyenértékűek a frissel, ugyanis az is fontos, hogy minél több "bioaktív" anyagot tartalmazzanak (ezek olyan értékes anyagok, amelyek csak a friss zöldség-gyümölcsben találhatók meg). A legjobb szűrő, ha elképzeljük, hogy nagyanyáink mit ehettek mondjuk a 60-as években, amikor még hűtő sem volt a háztartásokban (konzervet igen, de azt hagyjuk). Feldolgozott élelmiszer pl. a konzervek, dobozos gyümölcslevek, üdítők, mirelit készételek, tejtermékek, ételporok, felvágottak, virsli, stb.  - ezeket kerüljük lehetőség szerint.

4. A Menopauza közeledtére felkészülni
40-50 éves kor körül megváltozik a hormonháztartásunk, ami az anyagcserénkre is kihatással van. Sajnos kutatásokkal alátámasztott tény, hogy ennek "köszönhetően" évi 0,5 kg súlygyarapodással kell számolnunk akkor is, ha mindent pontosan ugyanúgy csinálunk, mint korábban. 10 év az 5 kg! Ne kezdjük pluszkilókkal!

5. A cukorbetegség elöl kitérni
Már többször belefutottam az inzulinrezisztencia témájába, van esély, hogy ez sokunknál sajnos reális veszély lehet. Ha nem figyelünk oda a szénhidrátbevitelre, akkor cukorbetegséggé is fajulhat.

Jöjjön hát a HOGYAN:

 die_ta_2.png

1. lépés: cukor és (fehér)liszt kiiktatása

Nyilván nem eszünk meg egy evőkanál kristálycukrot csak úgy desszert gyanánt, de tegyük fel mindig azt a kérdést, hogy az adott étel nagyrészt MIBŐL KÉSZÜL. Ha (fehér)liszt és/vagy cukor a válasz, akkor 3x is gondoljuk meg, hogy megesszük-e. Időnként bűnözhetünk egy mini adaggal (nekem bevált, hogy ilyenkor valami igazán különleges édességet kóstolok meg - ajánló itt), de semmiképpen ne legyen ez napi rutin. Egyszerűen nincs szükségünk ezekre az ételekre. Ráadásul a baj az, hogy ha csak cukros és/vagy lisztes ételeket eszünk, akkor még utána éhesek is maradunk, mert szervezetünk azt érzékeli, hogy NEM VITTÜK BE  a szükséges tápanyagokat, csak az üres kalóriákat.

2. lépés: kiszorítás zöldségekkel

Az én módszerem: együnk annyi friss gyümölcsöt és zöldséget, hogy lehetőleg már ne kelljen más ételekkel magunkhoz vennünk a szükséges tápanyagokat. Ez egyszerűen hangzik.

3. lépés: ízorgia távoli konyhák fűszereivel

Ha csak a magyar konyhára hagyatkoznánk, akkor a párolt zöldség és párolt hús az maga a DÖGUNALOM, de szerencsére már nem 1990-et írunk. A fűszerek, ritka zöldségek csodát tesznek! Ha hozzászoktunk ahhoz, hogy a zsiradék (magyar konyha), az adalékanyagok (készételek és gyorséttermi kaja) és az erős fűszerek adják meg a kulináris élményt, és irtózunk az ízetlen párolt zöldség és párolt hús összeállítástól, jó alternatíva lehet az ázsiai vagy mediterrán konyha. Csak első pillanatra tűnnek bonyolultabbnak az ételek, de ha beszerezzük azt a 3-5 kulcsfűszert és alapanyagot, ami szükséges, már semmi problémánk nem lesz a főzéssel. 

p3076851.JPG

Lime levél és kókusztej - ez így 1200 Ft-ba kerül, a kókusztej 2 főzésre, a lime levél szerintem 2 évre elég lesz

Néhány kedvencem, amit 1-2 hetente biztosan megfőzök:

  • Brokkoli krémleves lazac szeletekkel
  • Thai zöldséges curry (ehhez csak kaffer lime levél, kókusztej és pl. Marmite szósz kell, a többi a sarki zöldségesnél is beszerezhető - a friss gyömbér is)
  • Vignole (olasz zöldségleves, melyben articsóka, bab, borsó található egy kis mentával és néhány szelet olasz sonkával)
  • Csirke curry (néhány fűszer is szükséges hozzá, de párszáz forintért beszerezhetjük, hónapokig eláll)
  • Sushi (mi csak lazaccal készítjük együtt a kislányommal, és nagyon szeretjük!) 

A receptötletek Jamie Olivertől (könyvek és újságjai) és a BBC Good Food-ból származnak, a hozzávalókat pedig a Culinarisban szerzem be. De érdemes olasz és thai helyeket is kipróbálni. A fenti zöldséges ételek 30-40 perc alatt elkészíthetők.

3_1.png

Isteni ételeket készíthetünk néhány különleges hozzávalóval!

 + trükkök

- Nagy és rendszertelen zabálások helyett 4-6 kisebb, nyugodt étkezés legyen
- Próbáljunk meg lelkileg elszakadni az étkezéstől (ne jutalmazás, ne vigasztalás legyen, hanem egy élvezetes, kulináris, lehetőleg társasági esemény)
- Keressünk példaképeket: rám nagyon inspirálóan hatott 2 nap egy egészséges életet élő barátnőmmel, meglepődtem, mennyire kevés étellel is életben tudtam maradni (azaz rájöttem, hogy rengeteget eszem).
- Nassolni való és alkohol ne is legyen otthon, mert csak elcsábulunk (főleg este)
- nekem a gyümölcsevés is problémát jelent, mert utálom az éretlen vagy ízetlen gyümölcsöket - és valljuk be, általában ez a jellemző. Ha ilyenbe futok, akkor smoothie-t készítek: több különböző gyümölcsöt centrifugálok le, és csavarok hozzá friss narancsot.


Zöldség és gyümölcs: ezerféleképpen tehetjük izgalmassá, vegyük a fáradságot és tanuljunk meg különleges recepteket, hogy végre egy egészségesebb életet élhessünk! Kísérletezzünk bátran a főzéssel, mert így legalább nagyjából tudjuk, hogy mit eszünk. El is tehetjük a maradékot, így bármikor csillapíthatjuk 2 falattal aktuális éhségérzetünket, nem kell az étteremben egy alkalomra degeszre ennünk magunkat vagy doggie-baggel rohangálnunk egész nap.

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanfamily.blog.hu/api/trackback/id/tr2612311635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

d.j 2017.03.07. 19:32:18

Frankó leírás és biztosan megszívlelendő, de két dolog van amit megjegyeznék.Semmi baj nincs a fehér lisztel, nem is tudom miért kellett külön kiemelni, hogy fehér. Gondolom azért, mert a szerző is belesett az élelmiszeripar egyik nagy átverésébe, több is van nekik, meg az önjelölt táplálkozás "tudósok" tudatlanságából eredő megtévesztésébe. Tudniillik a fehér és a teljes kiőrlésű liszt között a korpa a különbség, ami semmi más mint rost. Nincs benne több vitamin semmi, ami miatt indokolná ennek a fogyasztását, mivel az élelmi rostot mással is bevihetjük. De ami az átverés, hogy a teljes kiőrlésű liszt drágább, pedig könnyebb előállítani, hiszen nem kell a búzát hántolni, ezért olcsóbb előállítani. De a malomipar köszöni az extraprofitot a táplálkozás guruknak.
A másik a gyümölcs. Sajnos van egy rossz hírem. Gyümölccsel kiváltani a fehér cukrot az olyan, mint a sz@rnak adni egy pofont. Egy alma is rohadt sok cukrot tartalmaz, persze egyéb sok hasznos dolog is van benne, de tudvalevő, hogy az embereknek szokása átesni a ló túloldalára és napi egy kiló almát, meg pár narancs , meg ha itt a szezon akkor eper, őszi, stb. is beszalad. Utána van a csodálkozás, hogy mennek fel a kilók.
Egyébként jó írás.

hidroponi 2017.03.07. 20:31:42

@d.j: a gyumolcsben levo cukor korul van veve rostokkal, ami megakadalyozza az azonnali felszivodast.

2017.03.07. 21:17:27

Megint egy közhelygyűjtemény, semmi konkrétum.
Én hülye ezredjére is kattintottam egy olyan cikkért, amiben annyi információ sem volt, mint egy kiskegyed cikkben. Nem is tudom miért reménykedem abban, hogy valami újat olvashatok itt. " Együnk sok gyümölcsöt és zöldséget, hogy jóllakjunk." Hát kösz, most megvilágosodtam.
Mit eszel reggelire? Hogy oldod meg az ebédet, vacsorát? Otthon vagy egész nap és más dolgod sincs? Akkor hol vannak a konkrét ötletek, gyakorlati tippek (bevásárlás, tervezés)? 9-től 6-ig egy irodában ülsz? Pláne hogy csinálod? Sok zöldség? Az uborka is az, meg az articsóka. Tömöd magadba ezeket nyersen vagy mi? Hallottál már az utóbbiról?
Nagy kamu ez az egész cikk.

Krutzifix 2017.03.07. 22:09:02

@d.j: Alma sok cukorral? Ha megszórjuk vele! Egyébként 10 dekában van 7 gramm körüli cukor, ráadásul alacsony a glikémiás indexe, vagyis lassan szívódik fel... Szőlő, banán, szilva, sárgabarack, eper - ezekben sokkal több cukor van, mint az almában.

Stenonis 2017.03.07. 22:40:27

@hidroponi:
Erről szerencsére a gyümölcsök valamint a fruktóz és a glükóz nem tud :)

Stenonis 2017.03.07. 22:45:54

Egyébként nincs semmi baj a fehér liszttel és a cukorral.

Bármennyire is furcsa, az emberi testre is igaz a tömeg és energiamegmaradás törvénye.
Le kell úszni napi 3-4 km-t vagy futni egy tízest, esetleg biciklizni 40 km-t és nyugodtan lehet utána enni fehér kenyeret és habos-cukros sütit.
Ja és komolyan csinálni, a pulzusszám minimum 160 körül legyen.

bontottcsirke 2017.03.08. 06:44:08

Tapasztalat: piát erősen csökkenteni és minőségre átállni. Pl csak cseh sörök vagy normális spanyol/francia vörösbor.

Kaja: a hungarise zsírzabálda teljesen felejtős, hacsak nem vágsz fel 40 köbméter tüzelőt naponta.

Húsok a hal és marha felé orientálódás (ezt a legnehezebb megoldani)

kávé csak minőségi. Presszózást elkezdeni legalább egy bolti karos saeco géppel és normális helyről beszerezni kávét (már azért elérhetők kis kávépörkölőtől 3500-4000 ft/kg-tól kávé)

Sok mozgás. Az egyszerre sok kerülendő. Inkább a számítőgép elől állj fel negyed óránként menj az irodák közt fel-le a lépcsőn, hétvégén 10-15 km túra hét közben 45 perc kondi, kis tekerés.

És élmények. Sokat tartózkodj kint levegőn. Én nyáron vagy az erkélyen főzök vagy viszek túraszettett és a szabadban. Valamint el kell döntened, hogy megéri-e a sok munka vagy felkészülsz egy szerényebb, de egészségesebb befejezésre,

Csilla Erdelyi 2017.03.08. 08:27:51

@d.j: Köszi a hozzászólást! Én azt tartanám a legfontosabbnak, hogy legalább azt tanuljuk meg, hogy ha választhatunk, mit válasszunk: inkább barna lisztet mint fehéret és inkább gyümölcsöt, mint kristálycukrot. Egyébként a gyümölcsök bukását én még nem emésztettem meg, nagyon bízom benne, hogy ez részben kacsa.

Csilla Erdelyi 2017.03.08. 08:34:55

@Hortenz: sajnálom, ha nem azt kaptad, amit vártál. Valóban nem diétás étrendet szerettem volna közzétenni. Két fontos mondandóm az volt, hogy tanuljunk meg zöldséget enni, ami a magyar konyhával eléggé nyögvenyelős. Ha meg tudod azt oldani, hogy napi 1 étkezésre párolt zöldséges ételeket és/vagy salátát egyél, az már egy óriási lépés az életmód váltás felé. Este megfőzöd, másnap beviszed magaddal - de valóban kell tervezni, megtanulni a recepteket, és egyáltalán rájönni, hogy mit eszel meg szívesen. Nekem a mostani étrendem több hónapos kísérletezés eredménye. De szívesen megosztok még részleteket, ha érdekel.
@bontottcsirke: szuper leírás, nagyon köszi! hal és marha: ez tényleg legalább akkora kihívás, mint a zöldségevés... :)

2017.03.08. 11:08:50

az eslő ponthoz: pont hogy a liszt alapú ételek tartanak minket tovább erőben, később leszünk éhesek, ha pl főzelékhez, húsokhoz megeszünk 1-2 szelet kenyseret.
2.pont: a zöldségekből bármennyit megehetünk, fél óra múlva megint éhesek leszünk, nem tudunk koncentrálni a munkánkra, nem lesz erőnk sportolni.

leülhetsz, egyes.

d.j 2017.03.08. 13:01:34

@Krutzifix: Kicsit figyelmesebben kellene olvasni, hogy mit írtam. De mindegy is, nem érdekes.

d.j 2017.03.08. 13:09:59

@Csilla Erdelyi: Persze, sokkal jobb a gyümölcs, mint a levek. Nincs szó a gyümölcsök bukásáról sem. Csak arra próbáltam rávilágítani, hogy hiába gyümölcs, ha az ember sokat eszik belőle, ahogy mondjuk a fehér kenyérből, vagy sok cukrot eszik, akkor a hatás ugyan az. Hiába szívódik fel lassabban, akkor is ugyan úgy rossz. Tehát én úgy mondanám, hogy lehet enni bármit 40 fölött is, csak mértékletességet kell tartani. Nincs napi egy tábla csoki, egy kis pattogatott kukorica este a filmnél stb. Szerintem.

Csilla Erdelyi 2017.03.08. 15:34:34

@d.j: teljesen egyetértünk. Nehéz belátni, hogy ami eddig működött, az most már nem elég. :D

motoroskonyhaja 2017.03.09. 13:58:26

(elnézést, ha kissé hosszú leszek, de ez a téma -szerintem- megérdemli.)

Egyetértek a poszt írójával. Szerintem Ő egy gondolatébresztőt szeretett volna, nem pedig azt, hogy megmondja a „tutit”. Arra ott vannak az ilyen-olyan diéták :)

Alapvetően pár dolog kell, hogy meghatározza egy 40 feletti ember táplálkozását (illetve annak változását):
1. Akarat a változ(tat)ásra. Fel kell(ene tudni) ismerni, hogy változtatni KELL. Sajnos viszont a legtöbb ember lusta ehhez, és inkább ilyen-olyan önigazolásokat gyárt, mintsem valóban változtasson. („Nekem nincs időm ilyenre, hiszen keményen és sokat dolgozok naponta”. „Nekem nincs pénzem erre, ezt csak a gazdagok tudják megtenni”).

2. Cél. A legtöbb ember nem célokat tűz ki, hanem vágyakat kerget. Persze, „megpróbálom”. „Tudom, hogy most ezt nem szabadna, de én úgy gondolom most megérdemlem”. „Most volt fizetés, az minimum, hogy most ezt megtehetem”).

3. Tudás. „Oké, csináljuk, de most akkor hogyan? És egész nap mekegjek a sok zöldségtől?”. „Férfi vagyok, nehogymá füvet legeljek pacal helyett”. „Tudom, hogy egészségesebben kellene élne, de hogyan? Ki mondja ezt nekem meg?”.

Pedig az egész annyira egyszerű, mint egy faék. Én 46 éves vagyok, nagyon keményen dolgozok -és eléggé …. felső pozícióban-, alaphangon naponta 12 óra munka a minimum (tegnap pl. 15 óra volt). Mégis tudok -és VAN időm- főzni naponta, és mégis oda tudok figyelni arra, hogy mit, miért, mikor és hogyan eszek. Persze én nem vagyok a tv rabja, nem az Izaura vagy a Barátok közt az első, hanem a családom. Mindig olyan recepteket próbálok elkészíteni (férfiként), ami ízletes, különleges, nem drága, ellenben egészséges, és legtöbbször gyorsan elkészül. Aki naphosszat a facebookon vagy a Messengeren lóg, az közben kereshetne is pár dolgot a neten a sok felesleges like helyett (Google a mi barátunk). Persze én is imádom a jó, cupákos csülökpörköltet, vagy egy jó pacalt (a halászléről nem is beszélve), rántott húst és társait, öli tudnék egy jó pizzáért, kedvenc desszertem a madártej, meg tudok veszni egy finom zserbóért vagy mákos gubáért. Évente egyszer. Pacal, csülökpöri, halászlé: nyáron, bográcsban, madártejet évek óta nem ettem, pedig a kedvenc desszertem. Annyi, de annyi más -nagyon finom- és egészséges dolog van, amit enni lehet, miért nyomjam helyettük ezt hetente az arcomba?
Leírom -nagy vonalakban- én hogyan is csinálom.
Reggeli: csak szabadnapomon, de akkor gazdagon (hetente ha van 1 szabadnapom, az már jó). Munkás napon benyomok 1 pohár bio zöldséglevet, majd 2-3 evőkanál friss gránátalma magot. Utána jöhet egy evőkanál útifűmaghéj. Most jönnek a hurrogók: ez drága, stb. A bio zöldséglé 7,5 dl, 4 napra elég, és pont ma vettem 449 Ft-os áron. Akkor mennyi is? Naponta 112 Ft. Mint egy sz*rás serkentő Activia. Gránátalma: 200 Ft/db áron vettem (Aldi), 4 napig elég. Magyarán kb. 150 Ft a reggelim, amiben minden benne van. Az útifű maghéj (Penny kb. 3 hétre elég), így felmegy a reggeli ára kb. 180 Ft-ra.
Ebéd: minden nap úgy főzök, hogy másnapra is elég legyen, és tudjunk vinni a munkába. Nekem nem ciki egy bio zöldborsófőzelékkel, vagy tökfőzelékkel beállítani a munkába (persze mindegyikhez feltétet is készítek), (ma pl tejszínes- bio spenótos-fokhagymás bucatinit készítek tofuval, és holnap azt fogom munkába vinni, finom Asiagóval szórva) ellenben a boltokban dolgozó munkatársaimmal, akik megveszik reggelire az ilyen-olyan felvágottat, hozzá egy-két stanglit, majd kiegészítőket (paradicsom, sajtkrém stb), desszertet (kakaós csiga, túrós táska stb) és pár energia italt. Mindezt beszerzik naponta egy ezresért úgy, hogy szemetet esznek. Aztán siránkoznak, hogy nincs pénzük.
Vacsora: minden nap főzök. Kedvencem a japán konyha, de rengeteg más nemzetközi finomságot is fogyasztok. Japán (illetve bármilyen) ázsiai konyha nagyon jó. Interneten lehet BÁRMIT rendelni, baromi gazdaságos, és adagokra osztva olcsó (a cikk szerzőjének: a Culinaris qrva drága, onnan nem érdemes rendelni :) )
Lefekvés előtt pedig mindig nyomok egy pohár bio gyümölcslével elkevert bio baobabot (a majomkenyérfa termése szárított és porrá őrölt alakban, rengeteg rostot, vitamint, de legfőképpen antioxidánst tartalmaz).

Tudnám még sorolni (kizárólag szezon zöldségeket-gyümölcsöket fogyasztok, magam sütöm a péksütemények nagy részét itthon (nem kell hozz kenyérsütő...), kizárólag háztáji, szabadtartású csirkét, tojást, mangalicát veszek (bolti áron!) stb, de szerintem -elsőre- ez így is sok volt belőlem :)

Kicknick 2017.03.09. 15:39:59

@KUNTYI: nekem is igy volt, salátától felsirtam éjszaka. Viszont sok zsiros hús zöldséggel (csülök, oldalas, stb) átalakitott annyira hogy leszoktam a kenyérről/tésztáról/cukorról és fogytam is. Attól hogy havonta egyszer zöldéget eszel és utána éhes maradsz talán nem kéne leszólnod az ötletet...

Amúgy meg ha már saláta : próbaképp vettünk szőlőolajat mert csak. Párom ráöntötte a salátára és olyan ize lett hogy január-februárban amikor semmi zöldségnek sincs ize azt nyomtuk ezerrel annyira jól esett. Kicsit drága de nem kell sok belőle, javaslom. Amúgy a fogyás is emberfüggő, én a hus-zöldség kombóval fogytam napi kétszeri kiadós kajával , a párom aki ugyanannyit sportol, ugyanúgy dolgozik neki a gyümölcs/rizs/szénhidrát/kevés vagy semennyi hús napi 3-4x jött be. És abszolút nincs sanyargatás, azt esszük amit szeretünk...

Csilla Erdelyi 2017.03.11. 10:20:24

@motoroskonyhaja: Szuper hozzászólás, nagyon örülök neki!
1.ponthoz: pontosan ez a lényeg szerintem is, hogy ha jobban megnéznénk, egy átlagos hipermarketben egy átlagos bevásárlásra ugyanannyit otthagyunk, mintha utánajárnánk a dolgoknak, és minőségi ételeket és az általam is végre felfedezett különleges fűszereket vásárolnánk meg.
3. ponthoz: Nyugat-Európában pl. teljesen magától értetődő, hogy a 40-50 évesek (pasik is!) nagyon megnézik, hogy mit esznek. Ott jobban beleivódott a köztudatba a tudatosabb életmód. Nem ciki.
Szerintem a nagy kérdés, amit feljebb is feltettek, hogy hogyan lehet zsír és kenyér nélkül jóllakni... Ez gondolkodásbeli kérdés is, hogy elhisszük azt, hogy nem fogunk éhen halni, ha nem esszük magunkat mindig degeszre. Sőt, meglepő módon sokkal energikusabbak leszünk. Ez ott billen meg, ha lelki okok miatt (nálam stressz vagy éppen unalom) kezdjük túlenni magunkat.
A Culinarisban valóban vannak drága cuccok, de pl. a fűszerek, sajtok, sonkák szerintem jó áron vannak. De megírod, te hol szoktál rendelni?

motoroskonyhaja 2017.03.11. 21:17:12

@Csilla Erdelyi: Köszönöm, pedig csak nagy vonalakban írtam le (de azt jó hosszan tettem :) )
Igen, én is naponta szembesülök azzal, hogy a munkatársaim ferde szemmel néznek rám: "ez kaját hozott magának? Minek, hiszen mindent árulunk" - ezzel elárultam, hogy az élelmiszer-kiskereskedelmben dolgozok....)

Amit az előző hozzászólásomban nem írtam, de nagyon fontosnak tartom: itthon mennyiségi táplálkozás van a minőségi helyett. Az még rendben is lenne, hogy árérzékenyek az emberek, és azt veszik ami olcsó, de nem számolnak utána, hogy ugyanannyi pénzből milyen minőségi alapanyagot tudnának venni, amitől szintén jól is lakhatnának. (Tudnék mesélni a vásárlókról és nyugdíjasokról, hogy miket is vesznek halom számra, amikor pénz üti a markukat....)
Ha valaki azt hallja itthon, hogy zöldséget kell ennie, már-már rohan is ki a világból. Pontosan azért, amit Te is írtál: nálunk a reformkonyha olyan sztereotípia, hogy azt hiszik ízetlen párolt natúr csirkemellet kell enniük rommá főzött zöldségekkel, amit vegetával szórtak meg. Pedig a zöldségek igazi kincsek, ha tudjuk hogyan is kell elkészíteni őket. A vegetáról egyetlen mondat: 15% zöldséget tartalmaz egy kg, azaz 85 dkg sót és 15% zöldséget vesznek meg az emberek kilónként 1000-1200 forintos áron....
Itt megint csak az jön elő, hogy tudni kellene használni a netet, és nem csak a Facebookra/Messengerre/like-ra...
A zöldségek ízletes elkészítéséhez nagyban hozzájárulnak a fűszerek és különböző öntetek (nem, nem a bolti öntetekre gondolok :) Egy sima pirított csirkemell kocka is egészen más ízű lesz kevés szójaszósszal és pirított zöldségekkel átforgatva, hogy mást ne mondjak...
Kérdezted, hogy a Culinaris helyett hol vásárolok fűszereket, alapanyagokat. japancentre.com (angol, és onnan is szállít) minden van, sokkal olcsóbban, mint a Culinarisban. A futárszolgálatra vigyázni kell, előszeretettel tolják a drágább szállítókat előtérbe. Pesten a Rákóczi téren van egy nagyon jó koreai bolt (de nem csak koreai alapanyagokat árul), a legjobb tésztaválasztékkal és fagyasztott dolgokkal (viszont bankkártyát nem fogadnak el). Az Ázsia bt sem rossz (Bp, Pipa utca) (a legjobb hazai fűszerválasztéka van az amúgy is hatalmas alapanyag választék mellett, bankkártya oké, némely termék viszont drága!). Szeretek vásárolni Londonban a See Woo-ban is, ott helyben olyan áron kapsz alapanyagokat (szárazáru, friss, mirelitte), hogy elszégyelled magad...
Ha itthon akarsz VALÓBAN és VALÓDI kínait enni, akkor feltétlenül menj el egyszer Pesten a X. kerületben a Monori utca elején található üzletháznál lévő kínai étterembe. Ez nem a hipermarketekben található "kínai" büfé, mert azoknak köze nincs az igazi kínai konyhához. A neve "huohuo meishi" (和和美食). Olyan ételeket kóstolhatsz röhej áron, mint a wonton levest (云吞, ejtsd: "jüntun",600 ft/ tányér); a rákos vagy marhahúsos rizstésztatekercset (肠粉, ejtsd: "csángfen", 200ft/db); a húsos vagy tojásos gőzgombócot (包子, ejtsd.: "páodzö", nagy :200ft ); a frissen készülő lágy, puding állagú tofut,  (豆腐花, ejtsd: "dófu hua",400ft/ tányér, édesen és sósan is kérhető); vagy a niurou lamian-t (牛肉拉面) - ez a kedvencem. Ugye a nevek egyike sem ismerős a hipermarketes "kínai" büfék illatos csirke és társai kínálatából.... :)
Ott nem fogsz találkozni magyar étlappal, de még fehér emberrel sem, de ez legyen a legkevesebb :)
Még egy dolog jutott eszembe a 40 felettiek életmódjáról: félévente fogorvos és labor (vérkép), évente terheléses EKG egy tüdőszűrő mellett..
Ha bármiben tudok még segíteni és nem terhellek a sok szövegemmel, akkor örömmel :)

Anna King 2017.03.11. 23:54:55

@motoroskonyhaja: igen, jol latod... sok volt... a tökéletesség netovabbja...

Erzsébet Balogh 2017.03.13. 12:47:00

Kedves Csilla, értettem a cikket, tetszett. @motoroskonyhája pedig kiegészítette, így lett teljes. Én csak azzal, hogy elhagytam a fehér lisztet és a cukrot, október közepe óta 15 kg-t fogytam. Muszáj volt, mert pm alulműködés (de főleg az, amit végignéztem édesanyám agyvérzése és a halála közötti fél évben + az utána következő fél év gyász =stressz) miatt sokat híztam. Az endokrinológus minden fajta vizsgálat nélkül akart nekem IR-gyógyszert feliratni a körzeti dokival, én viszont úgy gondoltam, megpróbálkozom az életmódváltással, meglátjuk, mire megyek 6 hónap alatt, mire vissza kell menni az endokihoz. Súlyban nagyon sokat számít, laborilag nem tudom még, már nálam van a beutaló, csak hát oda is kellene érni.... Szóval magamtól kezdtem el az egészet, de kb. úgy, ahogyan Ti is leírtátok. És működik, pedig pm alulműködéssel elméletileg nem lehet fogyni. Hát most akkor vagy nincs ez a betegségem (vagy sikerült beállítani a hormont :( ), vagy tényleg minden fejben dől(t) el. Finomakat eszem, főleg csirkét, ha húsról van szó, salátákat, főzelékeket. Nem rántok, csak habarok. Sütök sütiket is zablisztből, DW lisztekből, nem állítom, hogy az ízük, állaguk mindig szuper, de a vágyat kielégíti. Simán nemet mondok a cukrász - sütikre, pedig édesszájú vagyok. Ja és szerintem a legnagyobb jót azzal tettem, hogy a lépten-nyomon elénk ugró pékségeket elkerülöm. Mert ezek a lehető legrosszabb ételek, amik csak arra sarkalnak, hogy minél többet egyél belőlük. Reggelire összerakom előző este a zabpelyhes-joghurtos, chia magos - pirított magos- gyümölcsös dobozt, reggel csak beteszem a szatyorba , vagy csinálok tojásos valamit, vagy szendvicset, amit kívánok. És még egy gondolat: a zsír nem ellenség, sőt a szénhidrát sem az, csak meg kell ismerni a "jó minőségűeket" belőlük, ami táplál és nem bánt.

Csilla Erdelyi 2017.03.16. 17:22:46

@Erzsébet Balogh: Kedves Erzsi! Köszönöm a hozzászólást, valóban nagy a téma, szerintem több posztot is megérne. Nagyon köszönöm, hogy megosztottad a saját tapasztalatodat, reméljük, egyre többen leszünk. Én biztosan fogok még erről írni. Sajnálom édesanyád elvesztését! Remélem, jók lesznek a laboreredmények, drukkolok!
süti beállítások módosítása