Lifestyle a városban: kutya, gyerek, munka, suli, stílus, gasztronómia és KÁVÉ

Urban Family of Budapest

Az életközépi válság igenis létezik

40-50 évesen nem vagyunk sem fiatalok, sem öregek

2017. május 16. - Csilla Erdelyi

Vannak akik az életközépi válság (midlife crisis) létezését is tagadják, mások viszont behatóan foglalkoznak a témával. Nyilván rengeteg egyéni eltérés van, de az biztos, hogy ebben az életkorban egy markánsan körülírható új életszakaszhoz érkezünk. És hogy miért?

Vége van az építkezésnek

1. Család
- erre a korra már általában kirepülnek a gyerekek a családi fészekből, vagy ha a manapság jellemző "30 felett szültünk" kategóriába esünk, akkor is már kicsit önállóbbak, iskolás korúak, és a szülők jó esetben új dolgokra fordíthatják idejüket, pénzüket (a marketingesek is egyre inkább fedezik fel az "empty nester"-ekben rejlő vásárlási potenciált)

2. Karrier
- szinte biztos, hogy ebben az életkorban eljutottunk a szakmánk csúcsára, a legtöbb területen 15-20 év munkaviszonnyal mindenképpen elmondhatjuk, hogy szinte mindenben van már tapasztalatunk és kerültünk a lehető legkeményebb helyzetekbe is
- ez azonban azt is jelentheti, hogy már nem nagyon tudunk továbblépni, ilyenkor sokan egy második szakmába is belevágnak, ami azért nem kis vállalás

1_2.png

3. Egzisztencia
- felépítettük a család otthonát, és jó esetben nem adósodtunk el (ha igen, akkor pedig pont amiatt muszáj váltani a megszokott sémán)

4. Párkapcsolat
- általában első (20 éve tartó) vagy második (5-10-éve tartó) házasságunkat tapossuk. Persze itt aztán tényleg hatalmas a szórás. A lényeg, hogy ebben a korban már talán rájöttünk, hogy alapvetően mik az igényeink egy párkapcsolatban, és remélhetőleg képesek vagyunk azokat kommunikálni.

5. Lelki zóna
- felnőtt életünk első 20-30 évében talán a herceg fehér lovon és a királylány a fele királysággal mesék sugallatát követjük, szeretnénk megalapozni az életünket, megtalálni lelki társunkat. Sajnos azonban általában ennek a korszaknak a lezárásakor, egy igen érzékeny időszakban kell először szembenéznünk a halállal is: a nálunk eggyel idősebb generáció tagjainak, egy szülő vagy közeli hozzátartozó elvesztésével.

Milyen céljaink lehetnek 40 fölött?

1. Család
- pont amiatt, hogy már nem csecsemőket kell ellátnunk, egyre inkább kapunk vissza időt és talán pénzt is, amelyet érdemes ismét saját magunkra fordítanunk. Sportok, új hobbik, egy háziállat, utazás - ezekkel sokat javíthatunk életminőségünkön.

2. Karrier
- ez egy elég nehéz kérdés, mert minden szakma más életpályát rajzolhat. Én az egyik legfontosabb dolognak azt tartom, hogy figyeljünk oda a fiatalokra, az új trendekre. Nagyon nem jó, ha teljesen elszakadunk ettől. Léteznek olyan területek is, ahol viszont előnyt kovácsolhatunk "old school" módszereinkből, ezt is érdemes átgondolni.
- ha szerencsések vagyunk, akkor van ötletünk és tőkénk egy saját vállalkozásra, ez mindenképpen felpörgeti a napjainkat, ami nagyon jót tesz a lelkünknek is. Ez nem kevés munkával és idegeskedéssel járhat, így legyünk nagyon körültekintőek.
- egy teljesen új szakma, vagy legalább rokonszakma kitanulása is jó ötlet lehet, de minimum 5 év az, mire pénzt tudunk vele keresni (képzés + szakmai gyakorlat). A tanulás pedig elég sok időt elvesz, ez mindenképpen alapos szervezést igényel.

3. Egzisztencia
- ha megvan mindenünk, akkor elégedetten folyik az életünk. Sokan azonban éppen az elmúlt 10 évben adósodtak el a hitelválságnak köszönhetően. Talán itt az ideje, hogy egy drasztikus váltást lépjünk meg, és ne babusgassunk tovább tündérmeséket. Egy "downgrade" (lefelé váltás) rosszul hangzik, de gondoljunk bele, hogy mennyi mindent nyerhetünk vissza: pénzt, időt, nyugalmat... és ez már egy fél győzelem! Ha pedig mégis újra jól alakulnak dolgaink, mindent újra megvehetünk. Sok tanítás mondja azt, hogy ne ragaszkodjunk tárgyakhoz, anyagi javakhoz, mert az hosszú távon csak stresszt és problémákat szül. Ez bármilyen hihetetlen, teljesen így is van.

590_1old_lady_on_miami_beachb.jpgNe hagyjuk el magunkat! Ha mégis nyugdíjba vonulnánk, akkor legalább tegyük azt stílusosan!

4. Párkapcsolat
- szerintem ebben is nagyon hasonlít az életközép a kamaszkorhoz: sokan teljesen újraírják elvárásaikat, elképzeléseiket. És ezzel nincs is baj, sőt. Végre megtehetjük érett felnőttként, hogy úgy éljünk, ahogy az nekünk jó. Nyilván ezzel jó, ha nem bántjuk meg a körülöttünk élőket, de az még fontosabb, hogy végre utat engedjünk legbensőbb vágyainknak, céljainknak (ezek ne elsősorban anyagi jellegűek legyenek - ld. feljebb). Semmiképpen ne írjuk le magunkat 50 évesen, mert azért jó esetben hátravan még 20-30 év, ami nem kevés idő.

5. Lelki zóna
- a legfontosabb mind közül az, hogy megtaláljuk és megtartsuk a lelki egyensúlyunkat. Ez az időszak az életünkben nagyon érzékennyé tehet (a feljebb említett okokból is), és itt ismét visszautalok az "Ízek, imák, szerelmek" c. film Balin élő tanítómesterének intelmére: "Ha nincs meg az egyensúly, elvész az erő." 
- azt tapasztalom, hogy éppen a 40-50 éves korosztálynak nagyon nehezére esik a lelki munka, hiszen nagyjából még abban az időben nőttünk fel, amikor semmiben sem szabadott hinni, pszichológushoz járni pedig ciki. Talán ideje ezen átlépni, és megkeresni a számunkra megfelelő módszert. (Nálam pl.: jóga/meditáció, buddhizmus, pszichológia).

2_1.png

A lényeg az, hogy 40 fölött éppen itt van az ideje annak, hogy foglalkozzunk és fejlesszük lelkünket, mert az életben igazából ez az egyetlen dolog, amely fölött 100%-os kontrollt gyakorolhatunk. (!!!) Mennyire nem használjuk ki ezt. Mennyire megengedjük időnként, hogy kibillenjünk az egyensúlyból, aminek okát utólag elég nehéz kibogozni. Ehhez sokszor nagyon kis dolgok is elegendőek tudnak lenni, vagy éppenséggel több kis és jelentéktelennek tűnő dolog együttállása. Ne higgyük azt, hogy testünk és lelkünk pontosan ugyanúgy működik, mint 20 vagy 30 éves korunkban, mert ez sajnos nem igaz. Nincs azonban ebben semmi rossz, vegyük ezt észre, és könnyítsük meg a saját életünket.

Legfőképpen pedig ne várjuk meg azt, amíg testünk is jelez, hogy lelkünk nincs egyensúlyban - rosszullétek, pánikrohamok vagy éppen betegségek formájában, mert onnan már sokkal nehezebb visszatornáznunk magunkat az egészséges állapotba.

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanfamily.blog.hu/api/trackback/id/tr1312484273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csakférfi 2017.05.17. 11:17:12

Létezik, sőt legalább akkora lelki változásokkal járhat, mint a kamaszkor
83,3%
Aki erkölcsösen és tevékenyen él, az észre sem veszi
4,2%
Természetesen nem létezik, minden életkornak megvannak a maga problémái
12,5%

Miért van az hogy aki józan ésszel rendelkezik kisebbségbe szorul?

"26

A nehéz a könnyű alapja,
a nyugalom a mozgás apja.
Ezért a bölcs
naphosszat munkálkodva,
szekere terhét el nem hagyja.
Ragyogót nem remél,
teljes békében, veszteg él.
Aki tízezer szekér gazdája,
néz a világba, nem lát önmagába.
Aki könnyelmű, elveszti alapját,
aki nyugtalan, elveszti apját."
-
"Az eszes: győz és megtorpan,
nem tobzódik a diadalban,
győz és nem magasodik,
győz és nem cifrálkodik,"
-
győz és nem kevélykedik,
győz, mert győzni kényszeríttetik,
győz, de sohasem erőszakoskodik.
Olykor a lények már ifjan vének,
ellene szegülnek az út rendjének,
s ha így van: korán sírba térnek."
Tao te King Lao Ce

azt tapasztalom, hogy éppen a 40-50 éves korosztálynak nagyon nehezére esik a lelki munka, hiszen nagyjából még abban az időben nőttünk fel, amikor semmiben sem szabadott hinni, pszichológushoz járni pedig ciki. Talán ideje ezen átlépni, és megkeresni a számunkra megfelelő módszert.
Nosza rajta kedves Csilla.Itt a lehetőség .........gondolkodj!!
Miért írta ezt a bölcs kb 2500 évvel ezelőtt intelemnek az emberekhez.
Nincs kivétel hogy csak nőnek,csak férfinek!
:) :) :)

DFK 2017.05.17. 12:10:54

Amit elértél 45-50 éves korodra, az maradsz életed végéig, annál előbbre, többre nem jutsz.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.17. 12:23:26

@DFK:

Én vagyok az ellenpélda: folyamatosan haladok előre, pedig 49 éves vagyok.

csakférfi 2017.05.17. 12:38:58

@MaxVal BircaMan HJCD:
Elöre?
Az merre van?
"Aki szàz szekér gazdàja"
Van autòd?
Van hàzad?
Van laptopod?
Van céged?
Van biciklid?
Van kàvéfözöd?
Van mosògéped?
Van tv-d?
Van.....?
Lassan lesz 100szekered.
Meg midlife crised is.
Hogy érezd a törödést.
:)

csakférfi 2017.05.17. 12:41:29

@DFK:
Elértél?
Ügyérted anyagi és szellemi "szekér" ami a tiéd?
:)

2017.05.17. 12:44:33

45 vagyok és nincs hobbim. ez már a válság. semmi nem érdekel. már focit se nézek.

csakférfi 2017.05.17. 12:55:57

@KUNTYI: gyerekek?
Feleség?
Szeretö?
Én ötven vagyok.

2017.05.17. 12:58:03

@csakférfi:

köszi, jól elvagyunk.

Brix 2017.05.17. 13:01:32

Vannak ismerőseim, akik 40 évesek elmúltak, alföldi kisvárosban élnek, a szüleikkel. Sem egzisztencia, sem komoly párkapcsolat, sem gyerek...Sajnos, nagyon sok olyan ember van Magyarországon, akiket a rendszerváltás tönkretett, mert túl fiatalok voltak , hogy a privatizációból jusson nekik valami, amikor meg már lehett volna egzisztenciát teremteni, addigra olyan " öregek" lettek, hogy már nem kellettek senkinek...Egy egy ku...va " dog eats dog " társadalmi rendszer, ahol nagyon könnyen bele lehet kerülni az életközepi válságba...Azt szoktam mondani, hogy a mostani 40-50 évesek egy elátkozott nemzedék gyermekei...

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.17. 13:10:06

@csakférfi:

Előre a teljesebb és hiteleebb élett, az igazi létezés felé.

csakférfi 2017.05.17. 13:12:00

@Brix: én is?
Valaha ezt hittem én is.
Akkor rosszul.
:)
Most olvastam egy màsik blogon.
hozzaallaskerdese.blog.hu/2017/05/16/9_jel_hogy_gond_van_az_onertekeleseddel#comment-posted
Van összefüggés.
Keresd meg.
Jò szòrakozàst!

csakférfi 2017.05.17. 13:14:12

@KUNTYI:
Mibe untàl bele ennyire?
Nem akarok tolakodò lenni.
Belédrúgni trollkodni megvégképp nem.
Ha nem vàlaszolsz nem veszem sértésnek.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.17. 13:15:52

@Brix:

Nekem is vannak ilyen osztálytársaim, haverjaim, akik az én korosztályom. (Én 49 vagyok.) S igen, komoly arány ez, kb. ilyen a korombeli ismerőseim ötöde Mo-on.

Se család, se semmi, sokszor még barátnő se. Fokozottabb esetben munkanélküliek. Még fokozottabb esetben lakás sincs, csak lesz úgy 60 éves korra, ha majd a szülők meghalnak.

S tömegesen alkoholizmus. Drog nem nagyon, ez még ritkaság az én korosztályomban.

S a legrosszabb, amikor már valamilyen hobbi sincs.

S ez nem csak magyar jelenség. Hasonló korú cseh, orosz és bolgár haverjaim között is van ez a típus. Bár azt hiszem, Mo-on az arány nagyobb.

csakférfi 2017.05.17. 13:17:01

@MaxVal BircaMan HJCD:
Tegnap majdnem csöbehúztàl.
:)
Amúgy rendes ember vagy.
Bàrki bàrmi béget.
Mit akarsz még jobbat ennél?

csakférfi 2017.05.17. 13:22:35

Kétéve temettük az àltalànosbani osztàlytàrsamat.
Alkesz volt és s kocsmàban lakott mertnem volt fütésre pénze. A hàza düldezö rom. Pedig kömüvrs volt a szakmàja. Jòl os csinàlta amig csinàlta. Sztàn feladta és inni kezdett......
Ez a vég kezdete lett.

2017.05.17. 13:29:53

@csakférfi: csak elvesztettem az érdeklődésemet. a család, a gyerekek érdekelnek, de ezt nem tekintem hobbinak, annak ellenére hogy örömmel csinálom. de hiányzik vmi, ami lefoglal, amivel megszakíthatom a gyereknevelés mindennapjait.

csakférfi 2017.05.17. 13:31:01

A keresztény pap. A reformàtus lelkész. A zsidò rabbi.
Vitàznak arròl hogy mikortòl tekinthetjük életnek élönek az embert.
Pap: a fogantatàs pillanatàtòl màr élet.
Lelkész: csak akkortòl ha megszületik. Kibújik.
Rabbi: nem tudtok ti semmit.
Az élet akkorkezdödik amikor a gyerekek elköltöztek és a kutya is megdöglött.
:)

csakférfi 2017.05.17. 13:33:42

@KUNTYI:
Keresd meg!
Komolyan!!
Hogyhol?
Melletted fekszik esténként.

NagyVonalakban 2017.05.17. 13:44:11

Nekem minden van.

Jól menő cégem, biztos egzisztencia, okos gyerekek, gyönyörű biszex felesègem, ès egy klassz szeretőnk....

Ritka egy szerencsés fickó vagyok.

laci_52 2017.05.17. 13:56:04

Nekem nem volt időm életközepi válságra: a két kisebb gyermekem születésekor már elmúltam 40, ezért 60 éves koromig lekötött a nagycsalád és a munka. Utána pedig már túl voltam az élet közepén, később pedig már(állítólag!) nem jön újabb válság...

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2017.05.17. 15:00:03

Javasolnám a Hősök c. mini színdarabom elolvasását:
fradyendre.blogspot.hu/2009/11/hosok.html
Elég érdekes a magunkról mások felé mutatott kép és a valódi lelkiállapotunk között feszülő ellentét szempontjából.
Jó szórakozást! :)

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.17. 15:10:15

@csakférfi:

Nem tudom, rendes vagyok-e. De hiteles vagyok, ez biztos.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2017.05.17. 15:29:27

@MaxVal BircaMan HJCD: Hiteles? Devizahiteles, vagy sima? Rendesen törlesztesz? :)))

Almandin 2017.05.17. 15:35:02

@Brix: Nekem is pont az jutott az eszembe, hogy a posztoló túl sematikusan közelíti meg a témát.
Egy 40-50 éves ember nem feltétlenül rendelkezik nagyobbacska gyerekekkel, nem feltétlenül házas, nem feltétlenül csinált karriert és nem feltétlenül gazdagabb, mint fiatalon.
Sokféleképpen alakulhat az ember élete. Az életközépi válságot pedig az is megéli, aki gyermektelen, nincs karrierje, nem lett gazdagabb, mint fiatalon. Ebben az életkorban mindenki rádöbben, hogy az élete fele eltelt (ha olyan szerencsés, hogy megéli a 80-at), ami elgondolkodásra készteti. Jó esetben nem lesz depressziós az öregedéstől és elfogadja az élet mulandóságát.

Almandin 2017.05.17. 15:42:52

Még valami: a posztoló elég érdekes képet mellékelt a cikkhez. Rá lehet látni az öregasszony alsó felére a képen. Biztos ezt akarta a posztoló megmutatni? (Nőnemű 40-50 éves olvasók szembesüljenek azzal, hogy fognak altájon kinézni öregen).

Treff Bubi 2017.05.17. 15:42:57

@KUNTYI: én a helyedben elkezdenék fotózni (nem vicc). A család miatt bőven adódik téma, alapszinten nem megfizethetetlen egy használható gép+minimális kiegészítők, és tényleg ad sikerélményt.

Brix 2017.05.17. 16:10:34

A 40-50 éves korosztàly mindenből kimarad, hiszen az àllam a legtöbb pàlyàzaton a fiatal , 35 év alatti korosztàlyt tàmogatja, vagy esetleg a nyugdíj előtt àllókat...Kellene màr egy olyan pàrt, amelyik fel meri vàllalni , ennek a korosztàlynak a specàlis problémàit is...

11110000 2017.05.17. 16:14:16

@KUNTYI:
Nevezd ki hobbidnak a dugást.
Ha azt sem szereted, az már tényleg krízis, akkor nincs tanácsom.

GyMasa 2017.05.17. 16:15:15

Ööö...
Ennek van am magyar neve is:
Kapuzarasi panik...
Mert ez az "eletkozepi valsag" igen szarul hangzik...

Brix 2017.05.17. 16:15:16

Arról nem beszélve, hogy munkàt keresni is kész rémàlom, 40 felett Magyarorszàgon. Van olyan munkàltató, aki explicit módon leírja, hogy nem keres csak 35 alatti munkavàllalót...A multik a legrosszabbak, ott màr 28 évesen is öregnek szàmítanak, bizonyos pozíciókban...Agymosott, biorobotok kellenek, nem kialakult személyiségek...

GyMasa 2017.05.17. 16:17:37

@Brix:
Szerintem egy villamos- gepesz- meg vegyeszmernok meg egy SW fejleszto siman talal munkat meg otthon is...
Akkora hiany van beloluk, hogy siman el lehet helyezkedni.
En, 44 evesen naponta kapok uj emailt a LinkedIn-rol mindenfele ajanlatokkal.

Brix 2017.05.17. 16:19:37

@11110000: 40 felett màr a "dugàs " sem olyan...2 okból vannak veled: ha van pénzed vagy megszokàsból\szànalomból...Nem túl személyiségfejlesztő, ha realizàlja az ember a valósàgot...

11110000 2017.05.17. 16:22:15

@Brix:
Hát ha neked nem olyan, akkor valamit nagyon elbasztál.

Brix 2017.05.17. 16:22:19

@GyMasa: Lehet, de van rà esély, hogy a nagyfőnök csak 28 lesz...44 évesen màr nem esik jól, ha huszonévesek ugràltatjàk!

GyMasa 2017.05.17. 16:24:35

@Brix:
Jakerem, ha hiusag is van, akkor az mas...
Bar, jobban belegondolva, ahol egy fonok a mernoki szakmaban Magyarorszagon megengedheti maganak, hogy elveszitsen embereket, ott lehet, hogy nem kell feltetelenul dolgozni.

Almandin 2017.05.17. 19:06:11

@Brix: Ez igaz sajnos. Sok helyen nem becsülik meg a tapasztaltabb, idősebb munkavállalót. A másik hülyeség meg az, hogy nálunk az a törvény érvényesül, hogy aki 30 éves koráig nem indított be egy karriert, annak később már nem osztanak lapot. Iszonyat merev gondolkodás uralkodik. Emiatt sok középkorú ember nálunk anyagilag is lecsúszik, ellehetetlenül. A tanult nők túl késői gyerekvállalásának is ez a fő oka. 23-25 évesen diplomázik, de ha elmegy szülni, később nagy eséllyel nem alkalmazzák emiatt a merev gondolkodásmód miatt, mehet akár takarítani a diplomájával (vagy lehet tartós munkanélküli).
Másrészt a cikkben azt írja Erdélyi Csilla, hogy a 40-50 éves embernek nagyobb gyerekei vannak már. Nos, ez lehet, hogy a többségre igaz volt 20-30 évvel ezelőtt, de ma-pont az előbb felvázolt dolog miatt-sokan 40 évesen kisbabával vagy maximum óvodás gyerekkel rendelkeznek. Sok nő 40 évesen van abban a szakaszban az anyaságot tekintve, mint a 20. sz. vége felé a huszonéves, maximum 30 éves nők. Az se ritka, hogy 40 körül próbálkozik először a teherbe eséssel, nem véletlenül nagy biznisz ma a meddőségi kezelés.
A poszt szerzője valószínűleg a 20 évvel ezelőtti amerikai szakirodalmat tanulmányozhatta, mert ma Magyarországon csak a szerencsés kisebbség tudhat maga mögött sikeres karriert és pénzügyi gazdagodást. A többség a túlélésért küzd, gyakran még saját lakásra sem telik nekik.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.17. 19:06:31

@Frady Endre:

Nincs miért bocsánatot kérném.A hiteles embernek akkor se kell bocsánatot kérnie, ha tényleg tévedett.

csakférfi 2017.05.17. 20:37:42

@MaxVal BircaMan HJCD:
Rendes.
Maradjunk ennyiben.
Nekem is van hitelem.
Forint meg deviza.
A kisebbik gyerekemet megkérdeztem egyszer.
-mikor hazudtam én neked?
Vàlasz-soha
Mellesleg.
:)

csakférfi 2017.05.17. 22:32:38

@Almandin:
Az amerikaiak 51 % a az ottani létminimum vagy az alatt él.
Nem gyanús ez neked?
Mett az ottaniaknak kezd abbòl elege lenni hogy "lehetöségek".
Ezért gyözhetett Trump
Mert sokakban felébrrsztette a nosztalgiàt.
A 70-80 as évek utàn.
Hol volt még akkor a klímakatasztròfa. Vagy bedölt ingatlanlufi.

csakférfi 2017.05.17. 22:41:34

@11110000:
Amugy a feleségére gondoltam.
Màtmint hogy melletye fekszik esténként.
Ha van valaki akkor az a tàrs. Aki vàlsàgba juttatja a màsikat.
Lejet ezt ragozni meg szinezni holmi karrier vagy életmòd meg a tököm tudja hogy mit hoznak fel okként.
Ez a valòs indok hogy valaki meghasonuljon és krízisbe jusson.
Azaz életunt legyen.
Egyébként nettò depressziò.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2017.05.18. 09:36:04

@MaxVal BircaMan HJCD: Na, ez egy igazi orbáni válasz és gondolatmenet volt.
"Én hiteles ember vagyok (vö. Sosem hazudtam!), tehát bármit csinálhatok és mondhatok, az úgy jó, és nincs miért bocsánatot kérnem."
Höhöhö!!! :)))

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.18. 09:54:25

@Frady Endre:

Leírtam az igazságot, ennyi. Ha neked ez nem tetszik, az a te bajod.

2017.05.19. 11:07:20

@csakférfi: értem a célzást, de sajnos a nők agya nem jár a szex körül annyit, mint a mienk. bárcsak.

csakférfi 2017.05.19. 11:36:50

@KUNTYI: Nos a "mai modern" (azért idézőjel mert nem az).
A nők a gyereknevelés és munkahely mellett elsiklanak a férjük "lelke" felett.
Eldőrendüen hiszik hogy a gyerekek fontosabbak a férjnél.
Valamint az okos és tudatos anyukák mintapéldányai kellenek hogy legyenek.
Ez egy óriási tévedés.
Háttérbe szorítani a gyerek érdekében a férfit.---Ez a katasztrófa.A családi válságok és "életközepi válságok kiváltója" ez.
Amikor a nő túllihegi kvázi túl akarja az anyasággal szárnyalni saját korlátait.
Ezért lesz a libidója a nullához közeli.Mivel büntetlenül nem rúghat sz fel alapvető biológiai szabályokat.
Az hogy az örömforrás a gyerekek jövőjébe vetett hit.....az ezen szabálynak a legdurvább megsértése.
Ugyanis nem természetes.Egy majdani állaptot (célt) gyerekhez kötni.
Ha a gyerek boldogságát és a jólétét a sajátoddal teszed függővé (mint sok anya,aki az életcéljának a gyerek nevelését ,kvázi élete értelmét ebben látja) akkor veszítettél az evolóció....(az élet)küzdelmében. .
Sajna ez van.

Gerilgfx 2017.06.03. 14:16:22

szerintem nincs semmiféle válság akkor, ha az ember önmagával mindig őszintén, önmagára reflektálva éli és kontrollálja a magánéletét, a szakmai életét, a párkapcsolatait.

válság ebből akkor lesz szerintem, ha az ember valami más elképzelések szerint él, másoknak megfelelni kívánkozik, lényegében nem a saját életét élve kapcsolódik más emberekhez, társhoz, vagy vállal el úgy munkát, munkahelyet, életmódot, hogy ezt KIZÁRÓLAG azért teszi, mert a társadalom ezt-azt-amazt így és úgy várja el, és úgy hiszi, hogy a végén valami majd csak jár érte.

hát nem, nem jár.
süti beállítások módosítása