Lifestyle a városban: kutya, gyerek, munka, suli, stílus, gasztronómia és KÁVÉ

Urban Family of Budapest

Hogyan váltsunk 40 fölött?

Inspiráló gondolatok

2017. február 28. - Csilla Erdelyi

Életközépi válság, befuccsolt házasság, kiégettség a karrierben... Ezek mind borzalmasan hangzanak, sőt már az is nagyon rémisztő, ha úgy érezzük, még csak haladunk ezek felé.
A legrosszabb azonban az, ha úgy gondoljuk, hogy az állandóság  - vagyis az, hogy mindig mindent ugyanúgy csinálunk, mint korábban - fog biztonságot adni egész hátralévő életünkben. Ez a lehető legnagyobb hiba, ugyanis ha nem változunk és alkalmazkodunk mi is folyamatosan, akkor pont az ellenkezőjét fogjuk elérni: a változtatás kizárása egyszerűen a biztos hanyatlás felé fog vinni bennünket.

Hogyan inspirálódjunk?

Egyáltalán nem kell félelmetesnek és drasztikusnak gondolnunk minden változást. Ha képesek vagyunk (ez egyébként szerintem csak a németeknek megy: "bewusst geniessen") állandóan tudatosan élni, akkor valószínűleg észleljük azt is, hogy 40 fölött sem dőlhetünk hátra, hanem folyamatosan figyelnünk kell a körülöttünk zajló változásokra. A lényeg, ha nem dugjuk a fejünket a homokba, akkor valószínűleg a nagyon nagy pofára eséseket is megelőzhetjük. De ez egy folyamatos munkát igényel, lelkileg is (hacsak nem Buddhának születtünk).

Fontos, hogy találjunk olyan dolgokat, amelyek inspirálnak bennünket, lendületet adnak, engedik, hogy egy kicsit kívülről is ránézzünk az életünkre. Íme néhány ötlet: 

1. Barátok - akiket 20 éve nem láttunk

Régiek vagy újak, teljesen mindegy. Én mostanában hobbit űztem abból, hogy felkerestem olyan barátokat vagy ismerősöket, akikkel 20-25 évvel ezelőtt voltam jóban, vagy tettek jelentős benyomást rám. Nagyon klassz élmény!!! Mintha fel sem álltunk volna a legutóbbi közös kávé mellöl. A lényeg az, hogy ennyi idő távlatából izgalmas visszatekinteni régi önmagunkra valakivel, aki abban az időben jól ismert bennünket. Mondjuk az önirónia képessége sokat segít.

2. Egy női workshop

Egy munkanapot töltöttünk el egy gyönyörű szállodában, ahol több előadót is meghívtak, akik valamilyen módon coaching-gal vagy egyéb érdekes dolgokkal foglalkoznak. A részvételi díj nagyjából egy kétfős ebéd ára, és ezért könnyű szendvicsebédet és ajándékot is kaptunk. Mégis a legnagyobb élmény az volt számomra, amikor egy feladatnál (mert ilyen is volt) három másik, idegen nőcivel kellett beszélgetnem, és fél perc alatt kiderült, hogy mindhárman ugyanazokkal a problémákkal állunk szemben. Azért ez jó érzés. Sosem vagyunk egyedül. Csak baromi nehéz rávenni másokat, hogy bevallják.
Én ezen vettem részt: noikonferencia.hu. Egy zseniális élmény volt, ezúton is köszönet még 1x a szervezőknek! 

16403181_1311546668904656_1409000567152616762_o.jpg

3. Elvonulás a világ elől

Nem egyszerű megszervezni, de nagyon fontos időnként kiszakadnunk a mindennapokból és más szemmel is megvizsgálni dolgainkat. Külföldön már sok helyen bevett szokás az ún. "sabbatical", amikor a munkáltató engedélyez akár egy év távollétet.
Ezalatt rengeteg dolgot kipróbálhatunk, pl. husky-kutyákat etethetünk hónapokon át a finn kutyaszánhúzó világbajnok túráin, vagyok koktélokat rázhatunk a Bahamákon. (további ötletek itt: www.workaway.info). Én ezt húszévesen remekül megszerveztem: télen síszállodában dolgoztam, nyáron tengerparton. Szerencsére most is sikerült úgy alakítani az életünket, hogy télen délre vonuljunk.
Legutóbb Görögországban jártunk a kemény tél közepén, ahol kizárólag olvastunk, sétáltunk, főztünk, nagyokat aludtunk, szóval a helyiek téli életét éltük, és nem az volt a lényeg, hogy feketére barnuljunk a napon vagy bármilyen listán lévő látnivalókat pipálgassunk (ez amúgy sosem volt az erősségem). Persze az Akropoliszt nem hagytuk ki. Frenetikus módon feltöltődtünk, nem mellesleg megúsztuk az influenzát is. 

p1106734.JPGImádom a kihalt és hideg tengerpartokat. Olyan, mintha csak a miénk lenne.

4. Könyvek, újságok és blogok

Életvezetési és lifestyle témában bőven van olvasnivaló. Blogokat az előző bejegyzésem végén ajánlottam, de érdemes időnként egy-egy klassz könyvet is átrágnunk. Én mindig találok bennük valami jó mantrát. Ilyen volt például egy kb. 20 éve a könyvespolcon porosodó Dale Carnegie kötet, vagy a legutóbbi londoni túrán beszerzett DO sorozat egy remek darabja. Imádtam.

img_0494.JPGLegutóbb ezt olvastam, és nagyon-nagyon jó kedvem lett tőle.

5. Meditáció

Abszolút alulbecsüljük a meditáció hatását és értékét a mindennapos rohanásban. Pedig higgyétek el, hogy hatalmas önbizalmat és tartást ad, ha végre megérezzük magunkban az erőt. Mindfulness gyakorlatok, jóga-tanfolyamok, végtelen a választék. Ebben még van mit behoznom, így most a saját bejegyzésemtől inspirálva nekiállok ismét. Vannak app-ek is, amelyek segítenek felvenni a fonalat, pl. a Headspace.

6. Professzionális segítség

Mindenkinek más módszer válik be. Van, aki pszichológushoz fordul, van, aki jósnőhöz, kineziológushoz vagy természetgyógyászhoz... A lényeg, hogy ne sajnáljunk egy kis időt arra, hogy ha úgy érezzük, megakadtunk, külső segítséget vegyünk igénybe. De ne feledjük sosem, hogy az érdemi munkát nekünk magunknak kell elvégeznünk. Ügyeljünk, hogy ez a segítség valóban professzionális legyen - erről feltétlenül győződjünk meg, mielőtt belevágunk. Rengeteg önsegítő kör is működik, nézzünk bátran utána.

_mg_4563_copy.JPGEgy munka kapcsán találkoztam Csernussal, akivel pokoli 20 percet töltöttem el négyszemközt. Fejbevágó élmény volt, amit utólag köszönök neki.

Nagyon nehéz dolog felnőni, és vállalni a tetteinkért, az életünkért a felelősséget (hiába hangzik ez egyszerűen, sajnos sok felnőttre egyáltalán nem jellemző). De ha rátaláltunk az önállóság ízére, nagyon izgalmas kalandoknak nézünk elébe. Ne feledjük, sohasem késő. 40 vagy 50 évesen sem. Nem kell mindent felborítanunk magunk körül, bőven elegendő, ha szép lassan rászokunk a tudatosságra az életünk minden területén.

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanfamily.blog.hu/api/trackback/id/tr5012297199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Void Bunkoid 2017.03.01. 01:18:20

"Mintha fel sem álltunk volna a legutóbbi közös kávé mellöl."

A húsz évvel ezelőtti piatrendet (és az akkori korodat) nézve gyanítom, hogy akkoriban még nemhogy nem volt menő beülni trendi coffeeshopokba, de még nem is nagyon voltak ilyenek, az a legutóbbi közös kávé inkább boroskóla, vagy ha ugye 90-es évek első fele, valami _ízvodka_ lehetett :))))

ymel 2017.03.01. 01:48:43

Na vaze. Nôi workshop. 'Hulyek ezek?? Egy noi cikket soztak ram! ' mar olvast volna tovabb, dehat a masik nemhez tartozom:))

csakférfi 2017.03.01. 05:03:38

Kedves Csilla.
Csernus a feleségem szerint sík hülye. Meg szerintem is.
". Elvált, majd évekig boldog párkapcsolatban élt, amelynek 2010-ben hirtelen vége szakadt."
A saját életét nem képes rendberakni . Nemhogy a tiédet.Ötven feletti vagyok. Igen befolyásolható személyiség vagy. Ha workshopokhoz kell folyamodnod azért hogy önmagad gondolkodását megerősítsd.
Rohanás a mindennapokban? Te akarsz változtatni. Mivel karrier nélkül (szamárlétra) el sem képzelhető az életed. Aztán meg csodálkozol 40 felé --valami nem stimmel.
Haláli. Na ezeket a hiszékeny embereket húzzák le a lifecoachok. Meg az ezoterikus guruk.
:)

2017.03.01. 06:03:42

@csakférfi: igen, ez az ezoterikus guruk, "kócsok" terepe, unatkozó középkorú nőket beforgatni, eladni nekik a nagy semmit.
Önsegítő meg sikertanácsadó könyvek LOL! Ezek az agy rágógumijai, aki ilyeneket olvas az egy szinten van a Barátok közt nézőivel. Ami nem baj, csak ne higgye, hogy ő különb csak mert ő papírra nyomtatott ponyvát fogyaszt.

Akinek vannak barátai (nem MLM bizniszben meg ezotériában utazó kapcsolatok, hanem kitartó barátok), családja, az nagyjából a helyén is van.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.03.01. 07:39:48

Semmi gond, mindez abszolút nem életkor függvénye.

A nőknek a szép öltözködést ajánlom 40 felett. Ne akarjanak megfelelni a rájuk kényszerített divatnak, hanem öltözzenek fiatalalosan, fessék a hajukat, sminkeljenek.

A férfiaknak pedig az elmélyedést a lét kérdéseiben.

Boka1 2017.03.01. 08:51:06

40 évesen már van tapasztalat, vagyon, gyerekek. Onnan már csak a félelem lehet úrrá az emberen, ha hagyja. Ha nem, akkor boldogság van. Aki huszon éveit végig bulizta, az 40 felett kiég. Aki végig dolgozta, az idősen élvezi a gyümölcsét. A gyerekeimnek is ezt tanítom, minél előbb dolgoznak és tanulnak, annál könnyebb lesz az öreg koruk. Persze lehet, hogy nem így van.

csakférfi 2017.03.01. 09:12:42

@Colonel H. Stinkmeaner:
Igen így igaz! Az élet elvárja hogy "sokasodj". Legyen családod . Férj. Feleség. Gyerekek.
Nem várja el senki hogy karriert,céget,vezess. Nem kell hogy világot válts.
Nézd meg Einstein életútját. Vsgy Neumann Jánosét. Feladták a siker érdekében a családi békét.
Ez nem jelenti azt hogy fikáznám a tudásukat. Elismerem a szellemi munkát. De nem a család kárára.
:)

igazi hős 2017.03.01. 09:14:09

@Boka1: És megfogadják? Én is próbálok atyailag hatni a fiaimra, de belátom, hogy 20 évesen nem is értettem mi az, 40 évesnek lenni, az a sci-fi kategóriába esett. Szerintem ez természetes, én most nem tudom elképzelni, hogy nyugdíjas leszek.

csakférfi 2017.03.01. 09:19:32

@Boka1:
Az utolsó mondatodra........
De ,igazad van.
Az élet akkor kezdődik amikor a gyerekek kirepülnek. Mivel nem kell lemondanod a földi javak nagy részéről már a szetetteid életbenmaradásához. Élhetsz a társad és a magad örömére.
Sokan elbuknak ezen a terepen.
Annyira tudatosan és eőrelátóan próbálnak tervezni.
Ezért nem látják az erdőtől a fát.
:)

Trisi · www.alphawing.hu 2017.03.01. 09:41:20

@csakférfi: Pont ez az. 40-ig megvan az itiner, család, gyerek, ház, jó munkahely. Mindennek van egy vezetője, egy iránya. Aztán a gyerek kirepül és ott állnak a lehetőségeik közepén de elfelejtettek közben élni és egymásra figyelni. Ettől pánikba esnek, mert azt sem tudják ki a másik mellettük és kik ők maguk. Addig a gyerek volt minden központja, de most?

hidroponi 2017.03.01. 09:53:41

@Boka1: "Persze lehet, hogy nem így van. "

nem mindenkinek van ilyen szerencseje..

Csilla Erdelyi 2017.03.01. 09:59:07

@Trisi: abszolút rátapintottál a lényegre. Szerintem munka mellett, nagycsaládos/nagyszülői háttér nélkül egy nagyvárosban igazi kihívás a gyereknevelés, és a legkézenfekvőbb megoldás az időnyerésre a saját igényeink háttérbe szorítása, ami aztán megbosszulja magát.

2017.03.01. 10:12:29

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ: 40 felett a nő már kenhet akármit az arcára, öltözhet fiatalosan, az már annyit ér, mint halottnak a csók. 40 felett szerintem tiszteletreméltó nőként kellene öltözni, nem öregasszonyosan és nem tinipicsásan, hanem negyvenes nőként. Már amennyiben valóban tiszteletreméltó az illető. Az öregedés a nők többségénél megbolondulást okoz, ezért fordulnak közülük egyre többen az ezotéria, buddhizmus, vallás, misztikus hülyeségek felé. De ha nem megy el teljesen az eszük, akkor remek anyák lehetnek (sajnos ez egyre inkább a kisebbség). Ehhez azonban nem elég 40 felett elkezdeni helyesen cselekedni, aki tinikorától lotyóskodott, linkeskedett, az sose lesz normális negyvenes.

40 feletti férfiak viszont, ha nem épültek le, nem cigizték, itták rommá magukat, nem híztak el, nem lettek egy válás után hajléktalanok, akkor elmélyedhetnek a fiatalabb hölgyekben.

Csilla Erdelyi 2017.03.01. 10:21:17

@csakférfi: én is azt mondom, hogy nem Csernus fogja megoldani az életünket, de nekem időnként betalál 1-1 mondat akár tőle, akár egy workshopon, ami miatt végre képes leszek egy kicsit kilépni a megszokott mederből. Én biztosan azt rontottam el, hogy 10 évig csak a munkára, aztán 10 évig csak a gyerekre fókuszáltam - szerintem ezt az egyensúlyt nagyon nehéz megtalálni. És persze, én lennék a legboldogabb, ha nem kellene dolgoznom... :D

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.03.01. 10:29:43

@Colonel H. Stinkmeaner:

Ezzel nem értek egyet, A nő aki feladja magát, magát rontja le. A lelki rész a legfontosabb.

csakférfi 2017.03.01. 12:05:00

@Trisi:
Ettől pánikba esnek, mert azt sem tudják ki a másik mellettük és kik ők maguk. Addig a gyerek volt minden központja, de most?

Már hogy a viharba ne tudnák?
A férjed /feleséged. A gyerekeid apja/anyja. Az az ember akivel éltél eddig. Az más kérdés hogy mennyit harcoltatok egymás ellen a véleményetek . Gyereknevelés. Pénz. Egzisztencia miatt.
Csakmert hittetek egy sztereotípiának. Vagy többnek.
Tökéletességte törés.Idealizált gye reknevelés. Lehet flörtölni. Tanulj életed végéig. Ne engedd hogy más mondja meg.......Mind mind szereotípia.
A hűtlenség a legrosszabb mind közül. Ha a gyereket jobban szereted mint a társadat. Ez is hütlenség.
Tudom hogy a mai "hiddel "kategória az hohy anya gyerek kapcsolat mindennél fontosabb. Ezzel viszont a férjedet/feleségedet a pokolra küldöd.

Trisi · www.alphawing.hu 2017.03.01. 13:00:14

@csakférfi: Oké anya-apa.. na és hol van Juli és Pisti? Hol van Juli kedvenc hobbija, kedvenc könyve, mit szeretne megélni, merre tart, mik az álmai? Mi az amit csak Pistinek mondana el, mi a közös álom? Hol van Pisti gondolata, érzései, hol van a közös élet? Hol van az hogy a gyerek nem a kapcsolat összetartó ereje, hanem az összetartó erő következménye? Mert ha csak a gyerek tart össze, ott szétválás lesz belőle.
Miért egymás ELLEN kell HARCOLNi? Miért nem vitatkozni kell egymásért? A cél közös, a vélemények mások. Akkor a cél érdekében a véleményeket kell finomítani és nem egymásnak esni.

Az anya és a gyerek kapcsolata fontos és ha ebből kihagyják a férfit akkor az már nem egy működő család. Sok ilyen van, látszik is az eredménye.

csakférfi 2017.03.01. 13:29:08

@Csilla Erdelyi:
"Csilla Erdelyi • 2017. február 03. 1
Amikor 20 éves voltam, úgy gondoltam, hogy ha végre "révbe" érek, azaz lesz férjem, gyerekem, házam, kutyám, kocsim és vitorláshajóm, onnantól semmi más dolgom nem lesz, mint hátradőlni, és élvezni az életet. Ehhez képest az életünk egy állandó változás, amellyel ha nem tartjuk a lépést, akkor bizony hamar "megöregszünk", kiégünk és válunk zsémbelődő, állandóan a múltat idézgető, unalmas középkorúakká."

Ezt írtad .Most meg ezt.
"Mindenkinek más módszer válik be. Van, aki pszichológushoz fordul, van, aki jósnőhöz, kineziológushoz vagy természetgyógyászhoz... A lényeg, hogy ne sajnáljunk egy kis időt arra, hogy ha úgy érezzük, megakadtunk, külső segítséget vegyünk igénybe. De ne feledjük sosem, hogy az érdemi munkát nekünk magunknak kell elvégeznünk."

Érzékeled az ellentmondást?

Andy73 2017.03.01. 14:23:49

A felvetett problémák és a válaszok is valósak lehetne, bár Csernusra én sem bíznám magam.
Amit hiányolok a posztból, az a család, a társ és a gyerekek, bár rövid utalás van a görög telelésre, amit nem egyedül csinált a poszterina.
Minden ember és helyzet más, de az életközépi válság, a 40 fölötti problémák szerintem sokkal nehezebbek, ha egyedül néz velük szembe valaki, a család nagyon sokat segíthet.
40 fölött van, akinek már nagyok a gyerekei, van, akinek meg egy sincs is a nagy önmegvalósítás közepette. Szerintem az is jó megoldás, ha a nagyobb gyerek(ek) mellé 40 körül még egyet vállalegy pár, ha szilárd a kapcsolat. Nálunk legalábbis bevált, mindkettőnket megfiatalított, és a nagyobb, már iskolás gyerekek is örülnek a kistesónak. Inkább ezt ajánlom, mint Csernushoz járni, vagy női workshopokba, idegenekkel problémázni.

para_noir 2017.03.01. 14:27:58

Csernus a pszichiátria sóbertnorbija, de egyébként jó mérce, mert aki rá hivatkozik, arról egyből lerí, hogy sekélyes, félművelt figura. Egyébként meg bírom az ilyen lefordított, a magyar viszonyokkal köszönő viszonyban sem lévő, szédült cikkeket, etess huskykat fél évig, meg ilyenek, hát köszbazmeg, jó tanács tényleg :)))))))))))))

Csilla Erdelyi 2017.03.01. 14:43:33

@csakférfi: Szerintem nincs benne ellentmondás, ugyanarról beszélek mindkét helyen. Kell a változás, kell a fejlődés, ami néha nagyon nehéz, és jó ha van ehhez segítségünk. Van akinek ez könnyen megy, van, aki évekig szenved vele, és van, aki inkább csak zsémbelődik... Így?

csakférfi 2017.03.01. 14:46:52

@Trisi:
Miért? Miért ? Miért ?
Mert Juli is csak egy ember. Mert Pisti is csak egy ember.
Attól lesz férfi ha szereti Julit. Juli meg attól lesz nő ha szereti Pistit.
Attól hogy mire vágynak még nem lesznek valakik. Csak senkik. Mert senki sem szeret senkit. Csak valaki szeret valakit. Nem mit hanem kit.
A kit van előbb aztán jön a valami.
Először szeretsz utána tanulsz. Ülni. Állni. Járni. Enni. Beszélni. ......stb.
Cdak az ember olyan hülye hogy többre tartja a tudást a szerelemnél. Meg néhány állat.
"Ettek a tudás fájáról. Megtudták mi a jó és mi a rossz." Nem ismerős?
........ De útálok "észt osztani".
Bakker. Neked egy senki vagyok. A feleségemnek meg valaki. A főnökömnek szolga. A boltban vásárló. Az orvosnál beteg. A gyerekeknek apa. A tv-nek néző. A bankban ügyfél.....stb.
De kizárólag úgy szeretni nem szereti senki a feleségemet mint én. Ezt várom el tőle. Nem amikor én akarom hanem amikor rám néz. Mintahogyan én is ránézek. Nem amikor úgy akarja. Hanem amikor úgy érzem.
Érthető?

Csilla Erdelyi 2017.03.01. 14:54:34

@para_noir: Legyünk pozitívak! Én sem járnék Csernushoz és nem követem Norbi tanácsait, de mindketten hatalmas tömegeket mozdítottak meg pár éve akkoriban szinte tabutémának számító területen (nem gáz pszichológushoz járni ill. kövéren is elmehetsz tornázni), ami szerintem zseniális. Aztán az, hogy mi lett belőle, az más kérdés.
A husky-kutyás oldalt épp egy magyar utazós fórumon láttam először, sokakat érdekel pl. főiskola-egyetem után. Kicsit jobb perspektíva sztem, mint babysitterkedni valahol, ami pár éve szinte az egyetlen opció volt, ha szakmai gyakorlat nélkül akarta magát valaki külföldön kipróbálni. A kiutat kell megszervezni, a többi adja magát, ez miért annyira szédült ötlet? :)

csakférfi 2017.03.01. 15:02:30

@Csilla Erdelyi:
Basszus változás?
Hová?
Leírtad 20 évesen mire vágytál?
Most meg változni tovább lépni szükséges. Megkaptad. Végre megnyugodhatnál. De Te nem. Te még okosabb még több akarsz lenni.
Azért ne csodálkozz majd ha több sejt kezd el valahol nőni valamely szerveden.
Mégis mit gondolsz? Fejlődni ? Ugyérted kiegyensúlyozottabbnak lenni? Basszus Te rinyáltál folyamatosan amiért nem érsz oda időben a gyerekért. (Azt képzelted ettől rossz anya vagy). Kezdtél új cégnek. Borítottad fel az életeteteket. Nem várja el tőled a tökéletes anya . Állampolgár. Címt más csak Te.
Értsd meg így elvrszik a férjed. Valahol az anyaság és a menedzser között félúton.
Basszus Te égeted ki önmagad.

csakférfi 2017.03.01. 15:07:46

@Csilla Erdelyi: Még valami.
Csernus meg a többi lige coach az ingyenélő kategória. Norbiupdate vel az élen. Csak kihasználják a hiszékenységedet. Akárcsak régen a papok.

Alick 2017.03.01. 16:33:22

@csakférfi: "Az élet elvárja hogy "sokasodj". Legyen családod."

Nem minden férfi domesztifikálható. :)
Van, akinek teljesen más a motivációs rendszere.

Csilla Erdelyi 2017.03.01. 17:03:45

@csakférfi: Két külön dolog: 20 évesen leírtam a vágyaimat, szinte mindent megkaptam, aminek nagyon örülök. Egy dologgal nem számoltam 20 évesen, az a lelki fejlődés. Van aki igényli, van aki nem. Én azt gondoltam, hogy az valahogy magától alakul majd, de nem így lett. És ha nem tanultad meg gyerekként, fiatalként, hogy mit csinálj, akkor most kell ezzel foglalkozni. De ezt nem érzem bajnak, tragédiának, inkább csak egy felismerés. Szerintem jó, ha okosabbak, bölcsebbek akarunk lenni 40+ évesen is... Szerinted nem?
Igazad van abban, hogy néhány "guru" kitűnően ki tudja használni az emberek hiszékenységét. Szerintem is körültekintően kell ezzel bánni.

szanalmas 2017.03.01. 18:32:50

"Szerintem jó, ha okosabbak, bölcsebbek akarunk lenni 40+ évesen is... Szerinted nem? "

De ennek nincs értelme, az ember nem lesz okosabb, vagy bölcsebb, esetleg jópár dolgot megtapasztal a saját szintjén, és azt vagy érti, vagy csak átéli, mert feldolgozni képtelen. Egyébként ez pont olyan tévedés, mint a "Életmód 40 felett" sablon ráhúzása a 40 felettiekre. Vagy alattiakra. Vagy az "Ügyeljünk, hogy ez a segítség valóban professzionális legyen" illetve a "Szerintem is körültekintően kell ezzel bánni" értelmetlensége, hiszen aki "ügyel rá", vagy "körültekintően bánik", annak nem kell ezeket lesúgni, aki meg nem, annak teljesen hiába... A hiba ott van a képletben, hogy az ember hajlamos úgy tekinteni a többi emberre, hogy azok azon a szinten vannak ahol ő. Ráadásul ez szintfüggetlen. (Azt a bizonyos sokat emlegetett "saját korlátunk" szindrómámat sütöm el újra, de tudom, nehéz falat. ;))

szanalmas 2017.03.01. 18:38:33

(Lemaradt a "válasz erre" kattintás, a felette levő kommenthez. Ésatöbbi.)

csakférfi 2017.03.01. 20:01:12

@Csilla Erdelyi:
Kedves Csilla!
Mit értesz pontosan "lelki" fejlődés alatt?
Ezen akadok meg mindig.
leírnád hogy Neked mi a fejlődési minta ahová szeretnél "kialakulni".
Írj emberekről akikre "felnézel".Bebizonyítom hogy........

"Szerintem jó, ha okosabbak, bölcsebbek akarunk lenni 40+ évesen is... Szerinted nem? "
Az okosság más mint a bölcsesség.
Jó ha okos vagy és alkalmaznak valahol ezen "okosságod" alapján ,mert ezért fiuzetséget kapsz.Így lesz enni inni fűteni...stb valód.
A bölcsesség az meg az hogy
La Ce. Tao Te King
1

Az út, mely szóba-fogható,
nem az öröktől-való;
a szó, mely rája-mondható,
nem az örök szó.
Ha neve nincs: ég s föld alapja;
ha neve van: minden dolgok anyja.
Ezért:
aki vágytalan,
a nagy titkot megfejtheti;
de ha vágya van,
csak a dolgokat szemlélheti.
E kettő mögött közös a forrás,
csupán nevük más.
Közösségük: csoda,
s egyik csodától a másik felé tárul
a nagy titok kapuja.
-
-
41

Ha bölcs hall az út-ról,
megragadja és megőrzi;
ha tudós hall az út-ról,
megtartja, majd elveszíti;
ha okos hall az út-ról,
nem győz nevetni;
és nem erről az út-ról esik szó,
ha tán megérti.
A régi vers ezért mondja:
"A fényes út sötétnek látszik,
az út-on járó eltűnni látszik,
az egyenes út tévútnak látszik,
a magas erény szakadéknak látszik,
a nagy tisztaság szégyennek látszik,
a hatalmas erény kevésnek látszik,
a növekvő erény lopásnak látszik,
a szín-igazság hiánynak látszik.
A végtelen négyszögnek egy szöglete sincsen,
a végtelen edény készen soha sincsen,
a végtelen zengésnek hangja nincsen,
a végtelen képnek formája nincsen."
Az út rejtett és neve nincsen.
Egyedül az út
vezet és célba fut.
Okos.....tudós...bölcs.
Nem ugyanaz.
:)

Segna 2017.03.01. 20:02:56

@csakférfi: olvasoma kommentjeidet és nagyon örülök, hogy nem ismerlek. Ritka zárvány vagy, sőt őskövület. Ezek a nézetek a nőkről, már 123 éve is gázok voltak. Mi fáj gyere mesélj! Anya terorizált kicsi korodban, vagy apa volt ekkora barom, anya meg lelépett ezért minden nő, aki nem alázatos poronytkihordó nagyszerű hím támogató az elfogadhatatlan. Kedvenc mondatom: "amit 20 évesen akartál azt megkaptad. Megnyugodhatnál, de te még okosabb, még több akarsz lenni" Vérlázító még csak belegondolni is igaz, hogy egy nő okosabb és több akar lenni, mint 20 évesen.
Vagy "az élet elvárja, hogy sokasodj" nem. Ezt a Biblia várja el, annak is a régi könyve.
Mi vagy te ortodox rabbi? Ismered azt a mondást, hogy félek az egykönyvű emberektől? Na, a magadfajták miatt írták ezt.
Komolyan, honnan kerültél elő?

Segna 2017.03.01. 20:07:10

@Alick: és nem minden nő sem szeret tenyészkanca és anyuka lenni, és nem azért mert lotyó szeret lenni, hanem mert 1000 oka van rá, csakúgy mint egy férfinak.

szanalmas 2017.03.02. 00:35:38

@Segna:

Szerintem te valahol eltévedtél a gondolataid és a realitások között, meg még fejre is állítottad a valóságot.
Egyrészt a jelenlegi társadalom (is) főleg családcentrikus, és igazság szerint nehéz is mással indokolni az ember életének értelmét, hiába a gondolkodó ember mítosza, az öncélú magányos önmegvalósítás lássuk be, hogy hülyeség, a boldog családi élet meg szinte fehérholló ritkaságú.
Másrészt a nők/lányok 99%-ban főleg biológiai okok miatt ösztönösen gyermekszülésre vannak "programozva", alap cél egy átlag lánynál a fényes esküvő, a boldog család 1 darab szerető férj és x darab gyerek, lehetőleg nyugodt, anyagi jólétben. Ez van. Lehet ezt vitatni, de max addig juthatunk, hogy a karrier is fontos, meg az önmegvalósítás, de ez kurva messze van egy 13-20 év körüli leány elképzelései között, és ott is csak valami homályos fogalomként jelenik meg. Vagy ha mégsem, akkor majd az a baj, hogy feláldozta a karrierért a családot, vagy a családért a karriert, persze ekkor az egyik részről semmilyen tapasztalata sincs, ergó csak mellébeszélés, kifogáskeresés, ünigazolás próbálkozás.
Sajnos a biológiai programozottság másik problémája, hogy ideális 22-28 évesen szülni. Nyilván ebből adódik, hogy szinte zéró párkapcsolati tapasztalattal ugrik bele mindkét fél egy családalapításba, ennek az eredménye a sok "sikeres" család. Sajnos az ember biológiailag és érzelmileg pont fordítva működik, mert mire nagyjából megfogalmazhatná a saját elképzelését a boldogsága és a megfelelő típusú partner irányába, addigra a biológiai óra ketyeg le. És szerintem pont a tapasztalatok, elképzelések hiányában kötött kapcsolatok számlájára írhatók a későbbi problémák. Pont mint a gyermeknevelési problémák is, hiszen azt sem lehet tanulni, főleg nem koraifjan. Szóval szerintem a családi problémák az érzelmi éretlenségre vezethetőek vissza. Jó, persze az is igaz, hogy az emberek 90%-a sosem jut el odáig, hogy bármilyen önismeretre tegyen szert, de ez megint másik téma. Nyilván az érzelmi éretlenség és az "én nem így képzeltem el ezt"rádöbbenés meg hozza a tipikus kapcsolati problémákat a megcsalástól a az erőszakig, a frusztrációtól a depresszión, alkoholizmuson át a munkamániáig, és a kompenzációs kényszercselekvésekig satöbbi, amik egyértelműen a menekülés jelei a valóságból.
Nyilván azoknak az embereknek, akiknek önismermerete (=a vágyaik, örömforrásaik megfogalmazása maguk felé ) évtizedek után is a nullával egyenlő, azoknak a szakember, a workshop, meg a vallás, és a guruk se érnek lófaszt se, maximum mantrázni tudnak hallott dolgokat, és szépen hangzó idézeteket, de egy kukkot se értenek az egészből.
Pláne meg az emberek motivációja is megváltozik 40 (pláne 45) felett, nem igazán jellemző a korosztályra, hogy akkor kezdi, vagy újra kezdi a családalapítást.
Na meg persze arra tippelni sem merek, hogy az emberek hány százaléka alkalmas gyermeknevelésre, a nőket ugyanúgy beleértve, mert szerintem iszonyú nagy a szám, aztán meg alap, hogy az ilyen szétcseszett gyerekek viszik tovább a vetésforgót.
Nyilván persze mindenki megéli az életet valahogy, és nem tudom, én vagyok-e aki jól látja a dolgokat, minden esetre kíváncsi lennék rá, hogy neked mik azok a dolgok, célok, amiktől teljesnek, értelmesnek látnád, látod az életed.

csakférfi 2017.03.02. 04:41:29

@Segna:
A kedves asszony a tisztességére az erőszakos ember a vagyonára büszke.
Salamon példabeszédek könyve.

Vártam mát mikor kerül elő már egy istenmajma.
Büszke állat vagy. Akit néhány bölcs csak simán ostobának hív.
Szarom le a véleményedet te buzi.
Nem hozzád beszélek. Minek ugatsz bele ?

csakférfi 2017.03.02. 05:19:18

@szanalmas:
Helyesen írtál a valóságról. Gratula!
Kiegészíteném ha ne találod sértőnek. Ha meg igen az sem baj. Csak beszélgetünk.
Nos a 22-28 év biológiailag valóban megfelelő a gyerekszüléshez. Ahhoz hogy két fiatal ember összecsiszolódjon kb. 2 -3 év szükséges. Akkorra az ellentétek rigolyák rossz szokások elsímíthatók néhány összetört tányér és némi delírium árán. Még jobb ha azonos szülői "hátszéllel" indulnak. Mind erkölcsi mind anyagi tekintetben. Tehát a tapasztalatot a közös életet csak a közös együttélés hozhatja. Nem várhatjuk egy 18-20 éves embertől hogy 10-20 éves gyakorlata legyen párkapcsolat terén. Ez lehetetlen. Ám ha a szülői minta helyes -amire utaltam az elején- nincs akkora gond.
Mindazonáltal a ma "civilizált" társadalomnak becézett fogyasztói világ ennek igyekszik homlokegyenest ellentmondó tézisek tanok hiedelmek útján keresztbe tenni.
Milyen okból? Joggal kérdezhetnénk. Azon okból hogy az egyéni boldogság prioritása mindenek felett kell legyen.
Ez hibás mantra.
Ezt Te jobban kifejtetted.
:) :)

Csilla Erdelyi 2017.03.02. 09:02:08

@csakférfi: az egyéni boldogság és boldognak lenni egyedül nem ugyanaz. Tehát családban is fontos az egyéni boldogság, anélkül nehéz a családit megteremteni.

Csilla Erdelyi 2017.03.02. 09:09:41

@szanalmas: az első kommented érthetetlen volt bocs, de a másodikat köszi. Pontosan erről beszélek, hogy mennyire nehéz 40+ évesen szembenézni a valósággal, valós problémákkal. És hogyan folytathatnánk az utunkat vallási és egyéb fanatizmus, guruk vagy modernkori függőségek nélkül.

csakférfi 2017.03.02. 14:54:02

@Csilla Erdelyi:
A bölcs mondások célja
1 Salamonnak, Dávid fiának, Izráel királyának a példabeszédei. 1Kir 5,9-12 ; Péld 10,1 ; 25,1 ; Préd 1,1 2 Ismerd meg a bölcsességet és az intést, értsd meg az értelmes mondásokat! 3 Fogadd el az okos intést, az igazságot, a törvényt és a becsületességet! 4 Ezek adnak az együgyűeknek okosságot, az ifjúnak ismeretet és megfontolást.
.
. társtalanság szomorú sors
7 Láttam a nap alatt ilyen hiábavalóságot is: 8 Van egyedülálló ember, akinek nincs senkije, sem fia, sem testvére, még sincs vége fáradozásának; nem elégszik meg a gazdagsággal, és nem mondaná: Ugyan kiért fáradozom, és kiért vonom meg magamtól a jót? Ez is hiábavalóság és elhibázott dolog. Zsolt 39,7 9 Jobban boldogul kettő, mint egy: fáradozásuknak szép eredménye van. 1Móz 2,18
hozzáadás a könyvjelzőkhöz
10 Mert ha elesnek, föl tudják segíteni egymást. De jaj az egyedülállónak, mert ha elesik, nem emeli föl senki. 11 Éppígy, ha ketten fekszenek egymás mellett, megmelegszenek; de aki egyedül van, hogyan melegedhetne meg? 12 Ha az egyiket megtámadják, ketten állnak ellent. A hármas fonál nem szakad el egyhamar.
.
,11 4 Csak annak van reménysége, aki az élők közé tartozik. Többet ér egy élő kutya, mint egy döglött oroszlán. 5 Az élők annyit tudnak, hogy meg fognak halni; de a holtak semmiről sem tudnak, semmiből sincs hasznuk többé, még az emléküket is elfelejtik. 6 Szeretetük is, gyűlöletük is, igyekezetük is tovatűnik, és nincs részük soha többé semmiben sem, ami a nap alatt történik. 7 Azért edd csak örömmel kenyeredet, és idd jókedvvel borodat, mert mindig az volt Isten jóakarata, hogy ezt tedd! Préd 2,24 ; 3,12-13.22 ; 5,17 ; 8,15 8 Ruhád legyen mindig fehér, és fejedről ne hiányozzék az olaj! 9 Élvezd az életet feleségeddel együtt, akit szeretsz, mulandó életed minden napján, amelyet Isten adott neked a nap alatt,

Spec. Énnem hiszek isten létezésében. Sőt vallásosnak sem tartom magam.
A jótanácsot azonban elfogadom.
Ezért hiszemazt olykor a feleségemmel hogy a paradicsomban élünk.
Olykor meg azt hogy az emberi pokol amit néhányan a gondolkodásunk miatt ránk kiabálnak. Mint pl.@Segna:
Hogy ki beszélt itt "alázatos porontykihordóról"? Csak egy elmeroggyant ostoba.
A feleségem nem ez a ......!
2 A bölcs embert kedvessé teszik saját szavai, az ostobát pedig saját szája teszi tönkre.
hozzáadás a könyvjelzőkhöz
13 Beszédének a kezdete butaság, és a vége szörnyű ostobaság. 14 Az ostoba szaporítja a szót, pedig nem tudja senki, hogy mi fog történni. Ki is tudná megmondani, hogy mit hoz a jövő? Préd 5,2 ; 8,7 15

szanalmas 2017.03.02. 21:52:41

@csakférfi:

Igazság szerint én teljesen másról beszéltem, mint amit te beleértettél.
Nincs olyan, hogy "két fiatal ember összecsiszolódik", az emberek nem fogaskerekek.
Az összes párkapcsolati statisztika pont azt mutatja meg, hogy ez egy baromság, össze nem illő emberek csak a saját és a családjuk életét cseszik szét. Az az ember lehet boldog, akit szeret a párja, úgy ahogy ő szereti amazt. Ez meg rohadt ritkaság.
És de, bizony, hogy az egyén boldogsága határoz meg mindent, vagy mégis, hogyan képzeled, hogy kinek nincs joga boldognak lenni? Idézgeted itt a régi bölcseket, megnézném én ahogy Salamon idejében te lányként, asszonyként tűrnéd a megalázásokat... Mert régen minden jobb volt! Hát egy lófaszt volt jobb, akkor is önző idióta volt a 95%, meg most is az. Az ember gyakorlatilag alkalmatlan bármire is, szaporodni, meg erőszakosan birtokolni tud igazán (erről szól ez egész történelme), egyébként az univerzum baromira észre se venné, ha kipusztulna, mert alapvetően fejlődésében megrekedt faj, biológiai zsákutca.
A legtöbb ember addig jut el az életben, hogy mindenkinek olyannak kéne lennie, mint neki.
(Kaptatok megint egy érthetetlen kommentet...) XD

para_noir 2017.03.02. 23:06:57

@szanalmas: szerintem fasza komment lett.

csakférfi 2017.03.03. 05:17:01

@szanalmas:
Én húsz azaz 20 év tán váltam el. Ennek 6 éve.
Megnősültem 5 éve. Lett még plusz két nevelt fiam a saját mellé. Az hogy mi volt régen annak könyvtárakra való irodalma van.
Nem írtam hogy régen jobb volt. Csak te vetíted bele.
Abban mi a rossz hogy szeretem a feleségem?
Ő is szeret erreutaltam néhány kommentel előbb.
Példaként hoztam fel a bölcsebb emberek írásait .
Nincs olyan hogy összecsiszolódnak?
A szokásokról és attitűdökről hallottál már?
Mert ha ezeken nem vagy hajlandó változtatni akkor ugrott a házasságod. Mivel a viselkedésedet a szülői minták határozzák meg. Erre gondoltam amikor "hátszélre" hivatkoztam. Ezt Freud bőven kifejtette.
A lélek igen ködös leírása szerepel a wikiben. A boldogság kerrsése pedig boldogtalansághoz vezet. Révén az "öröm elv" mint alaptétel.
Szóval? Akkor miről os beszélünk mint 'életközepi válság"?
Nekem van feleségem akit szeretek. Van házunk amit fizetünk még most is. Vannak gyerekeink akikért olykor aggódunk. Van nekem is és a feleségemnek is külön autója , munkája, hobbija,batátaink.....
Ebben mi a válság és elégedetlenség? Váltsak világot?
Majdha bolond lennék?
Már megtettem amikor elváltam. Igen szarul érintett.
Na cső. Semmi hangulatom a továbbiakban kommentelgetni elégedetlen kiutat kereső emberekkel vitázni. A semmiről.

csakférfi 2017.03.03. 05:35:32

@para_noir: kipusztulna, mert alapvetően fejlődésében megrekedt faj, biológiai zsákutca.

Gentikai hulladékok vagyunk!
Depresszió........viselkedési attitűd.
Szerintem fogjon mindenki egy pisztolyt és még ma lőjje föbe magát.
Basszus!
Tele bakancsom a jólét és kényelem miatt hisutiző emberekkel.
Elegem van és unalma ez a kommetelési attitűd.
Változtatok.
Viszlát a nirvánába.
Buddha után szabadon.

szanalmas 2017.03.04. 03:10:44

@csakférfi:

"Nincs olyan hogy összecsiszolódnak?
A szokásokról és attitűdökről hallottál már?"

Persze-persze. Ehhez képest meg 20 év után elváltál. Szétcsiszolódtatok.
Nyilván nem bántani akarlak, de az alaptézised a saját életeddel cáfoltad.
süti beállítások módosítása